Blackstone се договори за придобиването на портфейл от апартаменти с ...

Blackstone се договори за придобиването на портфейл от апартаменти с

Blackstone удвоява инвестициите в американски жилища със сделка за 5 млрд. долара

Blackstone се контракти за придобиването на портфейл от жилища с следен наем на стойност 5,1 милиарда $, ориентирани към фамилии с ниски приходи, предава Financial Times. Това е вторият огромен облог на компанията върху американския жилищен пазар за по-малко от един месец.

Сделката се отнася за 678 „ налични жилища “ в градове като Бостън, Сан Франциско и Сиатъл, оповестява осведомен с изискванията източник.

Всички планове за жилища са получили данъчни облекчения от американските управляващи в подмяна на строги ограничавания върху наемите и заетостта, целящи да улеснят намирането на жилище от хора с ниски приходи.

Покупката на жилищата е част от договорка на стойност 7,3 милиарда $ с AIG, въз основа на която Blackstone ще поеме и дял от 9,9% в бизнеса със застраховки „ Живот “ и пенсионното обезпечаване на американската застрахователна компания и ще поеме отговорност за активи на стойност десетки милиарди $ от името на застрахователя.

Сделката с AIG става факт, откакто Blackstone вложи предишния месец 6 милиарда $ в придобиването на Home Partners of America, която купува и отдава чартърен еднофамилни жилища в покрайнините на огромните градове в Съединени американски щати, завладени от взрив на жилищния пазар след пандемията.

Още по тематиката
Сделките демонстрират, че Blackstone още веднъж прави огромни вложения в американски жилища – доходоносна, само че политически противоречива тактика, която компанията за частни финансови вложения стартира през годините след финансовата рецесия, когато сътвори новото си поделение Invitation Homes.

В началото на 2012 година Invitation изпращаше свои ръководители на търгове със запорирани парцели, при които те купуваха десетки хиляди еднофамилни жилища. Компанията реализира първично обществено предложение през 2017 година, а Blackstone я продаде две години по-късно.

Апартаментите, които компанията купува от AIG, са включени в програмата за данъчни облекчения за жилища, предопределени за хора с ниски приходи. Програмата, финансирана с федерални средства, дава дотации на бизнесмени, които се съгласяват да лимитират наемите под 20% от локалните междинни приходи, и в това време понижават броя на хората с високи приходи, които одобряват като наематели.

„ Тези общности обезпечават значими налични жилища и нямаме самообладание да станем дълготрайни притежатели “, разяснява Катлийн Маккарти, световен съръководител на недвижимите парцели в Blackstone. Тя добавя, че компанията ще направи „ обилни вложения “, като в това време се съобрази с всички регулации на наемите.

Тези регулации нормално са в действие няколко десетилетия след първичната инвестиция, само че техният краен период може да разреши на вложителите да извлекат добра възвръщаемост.

През 2018 година основана в Ню Йорк организация с идеална цел заведе дело против филиал на AIG поради един от жилищните блокове в портфейла, който Blackstone купува, с изказванието, че застрахователната компания пробва да навлезе на имотния пазар в джентрифицирана част от Бруклин, с цел да може в последна сметка да отдава жилищата чартърен на пазарни цени.

AIG съобщи, че това е част от правата ѝ по контракт и сега Riseboro Community Partnership апелира решението на първоинстанционен съд, което може да приключи делото ѝ, благодарение на основния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс.

„ Вредно и неетично е частни вложители да пробват да изкривяват изискванията на програмата за налични жилища за задачите на личната си финансова полза “, съобщи Джеймс през април.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg