Бизнесменът Васил Божков планира да се върне скоро в България,

...
Бизнесменът Васил Божков планира да се върне скоро в България,
Коментари Харесай

Божков си идва, вероятно - по изборите

Бизнесменът Васил Божков възнамерява да се върне скоро в България, може и по време на изборите. Това показа той в изявление с Миролюба Бенатова в предаването Алтернативата по ТВ1. Божков, който сега се намира в Дубай, съобщи, че Делян Пеевски също обитава в емирството и е подготвен да съобщи на службите информация за него, тъй че никой различен предприемач да не става " жертва на един незаконен модел ".

Божков съобщи, че неговият доближен Георги Попов, който през днешния ден дойде в София с ескорт и беше непосредствено отведен в ареста не е екстрадиран, а се е върнал по лично предпочитание.

" Делото на Попов и моето вървят дружно, в случай че имаше екстрадиция трябваше да бъда екстрадиран и аз. За мен има решение на висшия съд на ОАЕ, че няма да бъда екстрадиран. И знаете ли какво е това решение? По всички 19 точки аз съм почтен. ", изясни предприемачът.

Васил Божков също възнамерява завръщане в страната по време или след изборите, когато са преодолени някои формалности по негови думи.

На въпрос дали играе карти, Божков отговори многозначително " доста игри играя ", само че съобщи, че не е и не би играл с някогашния министър председател Бойко Борисов, тъй като той не умее да губи. 

Придобиването на " Левски "

Божков неведнъж съобщи, че е бил рекетиран от Бойко Борисов за 20% от облагата му, с цел да не бъде спиран бизнеса му. Така за последните три години той е дал на Борисов 67 милиона. На сходен принцип е придобил и футболен клуб " Левски ".

„ Аз постоянно съм подкрепял спорта, само че когато ти кажат „ взимаш Левски или бизнесът ти завършва “, имаш ли избор. Нали го видяхме и в сигналите на Илчовски? Нашата страна се управляваше до неотдавна по този начин. “

Според описа му предприемачът е решил да продължи да заплаща желаните от него пари, " с цел да резервира работните места ", задържайки личната си облага и с вярата, че това ще спре.

Познанството с Пеевски

Васил Божков описа, че познава някогашният народен представител Делян Пеевски от 2000 година, когато е бил негов наставник и му е оказал помощ да започва бизнес. След това Пеевски отива при Илия Павлов и се свързва с Ахмед Доган, намира си други ментори до момента в който самият той не става подобен.

Бизнесменът призна, че може би е подценил Пеевски и връзките, които той е основал през годините. 

„ Никой не му обръщаше внимание, малко момченце, дебело, айде тук ще му помогнем, айде там ще го лансираме и отгледахме страшилище “.

Последните им бизнес връзки са били свързани с разпространяването на билетите от лотариите на Божков във веригата " Лафка " на Пеевски, която банкрутира малко след закриването на лотарията. Бившият народен представител е предложил на Божков да купят дружно банка " Виктория ", само че предприемачът отказал, след което посредством подставени лица Пеевски купува " Общинска банка ".

" Мислех, че е демонизиран, само че след удара против мен, откакто вникнах в нещата, разбрах, че най-главният човек е Пеевски ", разяснява Божков въздействието на някогашния народен представител от Движение за права и свободи.

Васил Божков съобщи, че Делян Пеевски също се намира в Дубай, откакто е купил доста парцели там, в Мароко и във Виена, само че до момента не са се засичали.

" Знам го къде живее и там не вървя, несъмнено и той знае къде съм и той не идва по тези места, може би се заобикаляме да. "

На въпроса има ли нещо, което би могло да го сложи още веднъж от една страна с Пеевски, Божков отговори, че той е бил измежду тях, само че не и един от тях и се усеща жертва на един незаконен режим.

„ Аз знам доста неща за Шиши. Понеже страната мъчно ще се оправи с него, а той е главният провинен за това, дето ми се случи, аз ще му изнамеря още неща и ще го дам на службите. Компромиси няма да върша, нищо няма да ме събере нито с Пеевски, нито с Борисов... “

Медиите и въздействието

Бизнесменът отхвърли да е оказвал напън върху публицистичната политика на " Нова телевизия " по времето, когато беше най-големият й рекламодател, а шеф беше Дидие Щосел. Божков удостовери, че Бойко Борисов е опитвал посредством него да предотврати публикуването на избрани материали, само че не разясни кои.

Според него пазаруването на малкия екран от Кирил Домусчиев е осъществило проекта на Борисов и Пеевски " да си купим " Нова ", да си сложим прокурор и да бъдем недосегаеми в идващите 10 години ". По отношение на паметната бележка, декларираща цялостен съпорт към Кирил Домусчиев пред Държавната комисия по
хазарта, Божков описа, че е бил принуден и в случай че е бил отказал, евентуално бизнесът му е щял да бъде унищожен една година по-рано. 

Мутренските години

Божков отхвърли да има нещо общо с убийството на Йордан Динов през 2021 година, който посредством компания, записана във Виена съумява да прави
залагания у нас. По думите на предприемача по това време приходът му от " Еврофутбол " е бил нищожен на фона на инфраструктурните планове, с които се е занимавал. 

Той не обвърза убийството с братята Цветомир и Боян Найденови по прякор Цеките, притежатели на компанията " Ефбет " и синове на създателя на " Еврофутбол " Стефан Найденов, единствено акцентира, че Динов е бил съперник на техния бизнес. По думите му той е основал и тримата като предприемачи. 

" Никога не съм бил мутра, не е имало обвинявания против мен, само че внезапно за един месец натрупах 19 ".

Бизнесменът описа и по какъв начин сложил началото на бизнеса си - " от нулата " с обменни бюра, финансова къща, банка и по-късно корабостроителница и огромни предприятия, а след приемането ни в Европейски Съюз с инфраструктурните компании.

Връзките с Държавна сигурност

Васил Божков е имал доста контакти с хора, за които е известно, се имат връзки с " Държавна сигурност " като самия Георги Попов, работил за външно техническо разузнаване, Кирил Христосков, който ръководеше сбирката му от предмети на изкуството и Стефан Найденов.

Бизнесменът съобщи, че избира хората по качества и умелост и това, че доближени до него са работили за службите е случайност. Той акцентира, че в никакъв случай не е имал взаимен бизнес с тях, а те са били негови чиновници. Изключение прави Попов, който има 5% присъединяване в една от компаниите, само че с него Божков се познава още от студентските години, когато са упражнявали джудо. 

Източник:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР