Бизнесменът Георги ГерговОбща кауза събра в един отбор една необичайна

...
Бизнесменът Георги ГерговОбща кауза събра в един отбор една необичайна
Коментари Харесай

Щерката на Желю: Ако е патриот, Гергов да дари ЦУМ на НИМ



Бизнесменът Георги Гергов

Обща идея събра в един тим една необикновена двойка - Мартин Заимов и дъщерята на Желю Желев - Станка Желева. Двамата предизвикаха Манифест за Национален музей. Те упорстват Националният исторически музей да бъде изместен в центъра на София, където се е намирал и преди време. 

" Това е една обединителна, общонационална идея. За всеки българин е значимо да има подобен музей. Голяма част от хората даже не осъзнаваме голямото, необикновено благосъстояние. То би трябвало да бъде показано и разказано по един съвременен метод ", разяснява пред БНР художникът Станка Желева. 

Тя акцентира, че в България има ужасно доста музеи, като единствено в София те са съвсем 50. 

" В НИМ би трябвало да бъде показана богатата история на България, само че той е много недосегаем с публичния превоз ",

открои Желева един от проблемите. И добави, че също така експонатите са в постройка, която е непригодена за техните потребности. 

" Музеят се обитава на разгъната повърхност 3 300 кв. метра. Много дребна част от експонатите могат да бъдат изложени. Музеят разполага с 600 хиляди експоната в складове. С дребното неща, които са изложени в този музей, ние нищо не можем да разберем за нашата история ", счита тя.

В Съдебната палата, където музеят се е помещавал преди време, разгърната повърхност е била 14 000 кв. метра. Според Желева ние несъмнено сме национално комплексирани, тъй като не си познаваме историята. Станка Желева е безапелационна, че подобен музей би трябвало да бъде в центъра на града и той да демонстрира най-важните артефакти.

Тя даже прикани Георги Гергов да преотстъпи ЦУМ за потребностите на НИМ. " Би било огромен жест притежателят му да го даде за тази цел, с което да покаже, че е същински родолюбец ", съобщи в ефира щерката на Желев. 

" Единственото нещо, което пречи за каквото и да било, са хората. Ако желаеме нещо, нищо не пречи ", акцентира от своя страна финансистът Мартин Заимов.

" Дойде му времето да разберем, че материалната интерпретация на света не е единствената, да разберем, че ние не сме външна страна, а център, че ние сме почтени хора. Има доста аргументи. Историята е една от водещите вдъхновения, само че не единствената. Музеят е въпрос на доста сюжети, свързани с всеки един от нас ", разяснява той. 

Според Заимов е доста значимо да преодолеем възприятието си за непълноценност. По думите му този музей е изразител в някаква степен на еволюцията на нашето общество.

" Мисълта, разсъдъкът, фантазиите са доста преди парите. Парите са постоянно резултат. Те няма по какъв начин да бъдат изискване за каквото и да било - това е доста тежка заблуда.

Музеят не е материалистична цел, музеят е духовна цел ", изрече мнението си Мартин Заимов. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР