Бизнесменът Александър Сталийски, за когото вчера , не се е

...
Бизнесменът Александър Сталийски, за когото вчера , не се е
Коментари Харесай

Сталийски, ресторант 101 и зона Н007

Бизнесменът Александър Сталийски, за който през вчерашния ден, не се е възползвал от отправената му покана от медията, само че вместо това е изпратил " право на отговор ".

Поводът е проблем с ресторант „ 101 “ в спортния комплекс " Дианабад ", стопанисван от компания, която се свързва със Сталийски. Василев изясни, че в края на месец март той и специалисти са направили оглед на спортната база в „ Дианабад “, където са открили нелегално строителство, за което са подали сигнал до ДНСК. По думите на Василев, Тошко Йорданов му е споделил да остави заведението на мира.

„ Пич, Дългият ме праща. Недей праща хора в ресторанта, с цел да не хвърляме напрежение върху Гроздан Караджов. “, заръчал Йорданов, описа през вчерашния ден Василев. Водещият на bTV Златимир Йочев попита министъра на спорта в оставка дали не се е " разхождал надменно из ресторанта ", а той отвърна, че е отишъл на инспекция в парцел на министерството, в което не вижда нищо неправилно. В резултат от заведението закачили неговата фотография в тоалетните.

Спортната база " Дианабад " е едно от местата, в които Бойко Борисов постоянно ходеше, до момента в който беше министър председател, а по входовете на комплекса се разполагаха полицейски патрули. Самият Сталийски е част от групата на така наречен " Котараци " - близки до Борисов предприемачи.

" Във връзка с многократното потребление на моето име, в подтекста на политически спекулации, бих желал да кажа следното: Не познавам господин Станислав Трифонов и господин Тошко Йорданов и нямам никакви взаимоотношения с тях. Не познавам господин Кирил Петков и господин Радостин Василев и нямам никакви взаимоотношения с тях. ", написа Сталийски до bTV, в чието студио не се появи.

До момента не беше излизала информация, че Сталийски работи с Има Такъв Народ. За свързващо звено сред ГЕРБ и Има Такъв Народ в последните дни се сочи Орлин Алексиев, някогашен ръководител на бюджетна комисия в Столичния общински съвет.

" Повече от 10 години разнообразни политици използват името Александър Сталийски за реализиране на политически цели посредством мятане на несъстоятелни изказвания в медийното пространство, за което повеждам правосъдни каузи и няма да спра да го върша.

Относно спекулациите, че съм притежател на ресторанта, бих желал да уточня, че аз навестявам постоянно това заведение, както и доста други в качеството си на клиент. ", приключва Сталийски.

На 6 юни 2022 година прословутото заведение беше затворено от Национална агенция за приходите. Причината - инспекция на място е посочила, че касов уред в ресторанта не регистрира направените продажби към приходната организация. Санкцията за нарушаването бе затваряне за 14 дни - тъй като е първо. При рецидив данъчните могат за запечатат ресторанта за месец. Последва обаче обжалване в съда и след негово решение заведението бе още веднъж отворено след 3 дни. А от " 101 " се оплакаха от институционален тормоз, за какъвто още при инспекциите от Министерството на младежда и спорта са изпратили сигнал и до правоохранителните органи.

Това обаче надалеч не е първият случай, в който ресторантът в комплекс " Дианабад ", който в целокупност е благосъстоятелност на " Национална спортна база ", подчинена на Министерството на младежда и спорта, нашумява.

Забранено за хвърчене - зона Н007

През 2021 година се оказа, че над комплекса е неразрешено да летят дронове - тъкмо както това е неразрешено над обекти, значими за националната сигурност на страната.

Зона Н007 - това е кодовото име, с което е маскиран най-неочакван обект в София. Неочакван, тъй като периметърът e неразрешена зона за осъществяване на полети с дронове (безпилотни летателни системи), само че по нищо не проличава да има учредения за това ограничаване.

Карето в Зона Н007 в действителност е теренът на Националния състезателен комплекс " Диана ".

Това демонстрира инспекция на журналиста Красимир Грозев - основен редактор на профилирания уебсайт Aero-bg.com - в системата на Групово дело " Гражданска въздухоплавателна администрация ".

В уеб страницата на ГВА се поддържа интерактивна карта със зоните, в които полетите на дронове са неразрешени или лимитирани заради разнообразни съображения - да вземем за пример, непосредствена непосредственост до летища или до здания на институции, свързани с националната сигурност.

Н001 да вземем за пример е въздушното пространство над Министерския съвет, президентството и някогашния Партиен дом. Н002 обгръща постройката на Народното събрание. Н003 е зоната към резиденция " Бояна ", а Н004 - вила " Калина ", в която нормално бива настанен министър-председателят. Н005 е обект в Бояна, сред ул. " Васил Чекаларов " и " Саша Попов " наоколо до ул. " Секвоя ". Н006 е комплексът от здания на ДАНС и НСО на бул. " Черни връх " и бул. " Никола Вапцаров ".

Всички тези зони са белязани като местоположения, в които са неразрешени полетите на безпилотни летателни системи - а по неразбираеми аргументи към тях е прибавен и спортният комплекс в " Дианабад ".

Ограничения за полети на дронове (до избрана височина) има и над постройките на ДА " Разузнаване ", центровете за настаняване на Държавната организация за бежанците в София, ареста на Националната следствена работа, Централния софийски затвор, постройките на Министерството на защитата и Министерството на правораздаването, военната постройка против УМБАЛСМ " Пирогов " и други

В карето на НСК " Диана " обаче не попада нито една институция, която има отношение към системата на националната сигурност. На територията й се намират няколко площадки и зали за разнообразни типове спорт - плуване, тенис, футбол, плажен волейбол, фитнес, бокс, бойни изкуства и други На същата територия е и ресторант " 101 ".

Това, което прави спортният комплекс по-интригуващ, е фактът, че един от най-редовните му гости е някогашният министър председател Бойко Борисов.

Собственик на НСК " Диана " е Национална спортна база, подчинена на Министерството на младежта и спорта, само че обектите в него се стопанисват от частни наематели - федерации, сдружения и компании.

Управител на тенис клуб " Диана " до 2011 година е Рангел Марков - кмет на столичния регион Банкя от 2007 година насам, треньор по тенис и член на УС на Българската федерация по тенис. В момента членове на управата на Търговска колегия " Диана " са брачната половинка и бащата на районния кмет.

Журналистът Георги Филипов разгласява обзорна публикация в " Капитал " за индиректните връзки сред близкия до Бойко Борисов Александър Сталийски и формалните наематели на комплекса от басейни в НСК плюс шефовете на първокласно заведение в същата зона.

Не е ясно за какво ГВА е позволила забранителен статут за полети на дронове над НСК " Диана ". Картата на уеб страницата на администрацията демонстрира, че още три спортни обекта в София са в контролирана зона - стадион " Академик " в Слатина, спортния комплекс " Академика " на 4-ти километър и кортовете на Националния тенис център в Борисовата градина.

Тези обекти обаче попадат в по-свободната " зона за съгласуваност " - полети с дронове в тази зона могат да се правят единствено след предварителна съгласуваност, позволената височина е над 50 метра над терена или 10 метра над оборудванията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР