Бизнесът в Пловдивска област е наел поне 14 000 нови

...
Бизнесът в Пловдивска област е наел поне 14 000 нови
Коментари Харесай

Глад за работници в Пловдивско, бизнесът нае 14 000 души за ...

Бизнесът в Пловдивска област е наел най-малко 14 000 нови служащи през 2020 година, когато се развихри пандемията от COVID-19. Толкова са свободните работни места, които са оповестили локалните работодатели в Бюрото по труда. Броят им евентуално е много по-голям, тъй като част от началниците избират да пуснат разгласи за позициите си в профилирани интернет платформи. По-голямо търсене на фрагменти е имало единствено в столицата и област Бургас, излиза наяве от отчет на Агенцията по заетостта.

Въпреки застоя на трудовия пазар при започване на годината поради ковид, след май търсенето стартира да нараства, като бележи своя пик през месеците септември и октомври. Тогава главното търсене е било на педагози. През останалото време най-осезаема потребност бизнесът е имал от оператори на стационарни машини и уреди, служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и превоза, както и чиновници за произвеждане на храни, облекло, дървени произведения, служащи по събиране на боклуци и монтажници. Очаквано поради затворените при започване на пандемията бизнеси през лятото сериозен апетит е имало и за готвачи, сервитьори, бармани и камериерки.

През 2020 година началниците са търсели най-вече неквалифицирана работна мощ – 71 на 100 от оповестените работни места в страната са били за подобен вид чиновници, следвани от тези с работническа специалност – 18%. Всеки трети българин до 29 година е ангажиран в действителния бранш, излиза наяве от разбора на Агенцията по заетостта.

Средномесечното ниво на безработицата за цялата 2020 година е било 7.4% при 5.6% за миналата година. Средномесечното ниво на безработицата за област Пловдив е било по-ниско от това за страната- 6.2%. Нарастването се дължеше на стагнацията на пазара на труда поради редицата незнайни от настъпващата пандемия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР