Бизнесът в България все още не е достатъчно отговорен във

...
Бизнесът в България все още не е достатъчно отговорен във
Коментари Харесай

Бизнесът трябва да помага в обучението на IT специалистите, според експерт

Бизнесът в България към момента не е задоволително виновен във връзката си с висшите образователни заведения и би трябвало да взе участие по-активно в образованието на експертите по осведомителни технологии, сподели проф.Владимир Сълов, декан на факултет "Информатика " в Икономическия университет във Варна. Според него компаниите би следвало да се включват интензивно още в най-ранния стадий от образованието на студентите и да осъществят директна връзка.

Университетите предлагаме теоретичния пиедестал, бизнесът може да дава практическата устременост, уточни Сълов и посочи, че във варненското образователно заведение се подобен модел се ползва и той работи доста добре.

Обучението в междинното обучение към момента не е на задоволително положително равнище, добави Сълов. По думите му това постанова в университетите преподавателите да стартират от начална подготовка вместо да работят на по-високо равнище и да надграждат. Така се губят време и запаси, с цел да се компенсират някои неналичия от междинното обучение, изясни Сълов.

Непрекъснатото развиване на софтуера изисква хората, които желаят да се осъществят в тази сфера да учат непрекъснато, а не просто да разчитат на дипломата си, добави ръководителят на катедра "Информатика " в университета проф.Юлиан Василев. Според него това е една от аргументите у нас да има подобен сериозен дефицит на IT експерти. Нужно е непрестанно надграждане на знанията, с цел да има сполучлива реализация, уточни Василев. Той добави, че наклонността сега е компаниите да не наемат такива чиновници, а да употребяват услугите на стартъп компании.

Прогнозата на Василев беше, че до една година това ще стане факт и на пазара в България.

За реализацията на студентите по осведомителни технологии от Варненския стопански университет той уточни, че годишно се наблюдава реализацията на приключилите бакалавърска степен. Данните сочат, че три четвърти от младежите стартират работа или не престават да учат за магистърска степен, като постоянно двете неща се вършат по едно и също време.

Останалата една четвърт от бакалаврите започват личен бизнес или излизат в майчински. Безработни обаче няма, уточни Василев.

Информационните технологии в бизнеса и образованието бяха във фокуса на провелата се през днешния ден във Варна интернационална конференция, отдадена на 50-годишнината на катедра "Информатика " и на 100-годишнината на Икономическия университет. Сред тематиките за полемики бяха още изкуственият разсъдък, блокчейн технологиите, Интернет на нещата, киберсигурността, облачните технологии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР