Бизнесът в България оцени предимствата на облачните ERP системи(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Облачните ERP системи станаха предпочитани у нас


Бизнесът в България оцени преимуществата на облачните ERP системи
(снимка: CC0 Public Domain)

Две години след началото на пандемията от Covid-19 и обвързваните с нея невиждани ограничавания за бизнеса, облачните ERP системи към този момент са се наложили като стандарт на българския пазар, споделиха от сектора.

Облачните ERP са желани от мениджърите у нас, поради своята доста по-голяма еластичност, която разрешава на фирмите по-лесно да посрещат пазарните флуктуации и форсмажорните условия, запазвайки успеваемост в турбулентни времена.

Според прогноза на организация CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. за 2021 година, близо 71% от всички нови ERP планове в България са облачни решения. Екипите през днешния ден са доста по-мобилни, бизнесът е в развой на ускорена цифровизация и има потребност от скалируемост, а клауд-базираните ERP системи са доста по-добре готови да отговорят на това предизвикателство, спрямо обичайните „ on-premise ” решения.

„ Нарастващата известност на отдалечената работа и рестриктивните мерки, свързани с пандемията, оказаха въздействие върху този развой, само че те надалеч не са единствените фактори. Облачните ERP системи навлизат в България повече от 10 години и може да се каже, че пазарът към този момент е узрял за техните преимущества ”, разяснява Владимир Рашев, ръководещ сътрудник на консултантската ИТ компания Balkan Services.
още по темата
Според него, смяната в профила на чиновниците и навлизането на пазара на труда на по-младо потомство с друга настройка към гъвкавата работна среда също оказва въздействие. Не на последно място облачните ERP системи са по-достъпни ценово, което има значение в спешни времена.

Облачните решения към този момент са главен приоритет на международните вендори на ERP програмен продукт и през последните години те вършат големи вложения в този подсегмент. Отново по данни на CBN, към средата на 2021 година в България общо 27 ERP вендори оферират облачни ERP решения през партньорската си мрежа или непосредствено, а броят на интеграторите, които са оповестили, че внедряват такива системи, е 56.

Данните сочат, че в 11 от общо 19 промишлености има конфигурирани и работещи облачни ERP системи у нас. Сред тях са и водещи промишлености като преработващата индустрия, търговията, финансовите и застрахователни действия, превозът и складирането, ИКТ промишлеността, показват още от самостоятелната организация.

При клауд-базираните системи могат доста по-лесно да се усилват или понижават брой крайни консуматори, функционалности и параметри, съгласно потребностите на всяка компания. В частност прибавянето на нови функционалности и модули е доста по-лесно и ценово налично, защото клиентът заплаща единствено това, което употребява , и работи постоянно с последна версия на софтуера.

Освен това при внедряване на облачно ERP екипът няма потребност да се грижи за хардуера, систематичния програмен продукт, съхранението на данните, отбраните, наемането и образованието на огромен брой ИТ експерти.

Сред фирмите, които в най-голяма степен могат да се възползват от прекосяването към облачна ERP система са тези с огромна клонова мрежа, ясно изразена експортна ориентировка и бизнес в чужбина, както и стартирали компании с огромен капацитет за разширение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР