Бизнесът ще получи компенсации за скъпия ток и през април.

...
Бизнесът ще получи компенсации за скъпия ток и през април.
Коментари Харесай

Бизнесът ще получи компенсации за скъпия ток и през април

Бизнесът ще получи обезщетения за скъпия ток и през април. Компенсациите ще бъдат по-високи от тези до момента.

Това разгласи през днешния ден на брифинг в Министерския съвет икономическата вицепремиерка Корнелия Нинова.

" С какъв брой - следва да уточним. До края на април дружно ще изготвим нов механизъм за търговия на ток, който да дава сигурност и предсказуемост на компаниите ", уточни обаче тя.

Сега настоящата мярка изтича в края на месеца.

Само преди 10 дни българският бизнес изиска по-високи от настоящите сега обезщетения за цената на тока на небитовите консуматори. В момента се предлага следната скица: компенсиране на разноските на небитовите консуматори за употребяваната от тях електрическа сила в размер на 75% от разликата сред действителната пазарна цена за съответния месец на Българска самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), пазар " Ден напред ", и действителната пазарна цена за юли м. година (185,59 лева./MWh), само че не повече от 250 лева./MWh.

Бизнесът обаче предизвести: " при средномесечна цена от 750лв./MWh, да вземем за пример, каквато към този момент е евентуално да реализираме, компенсацията ще се ограничи до 250 лв., а ще останат дейно за заплащане от небитовите консуматори непостижимите 500лв./MWh. При такава картина доста предприятия ще спрат работа. "

Междувременно Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СБЗ) оповестиха за " следващ парадокс при почналите да валят фактури за ток за месец февруари ".

Собственик на (неназовано) заведение получил сметка за ток на стойност 13 829 лева, в която отразените във фактурата обезщетения са в размер на 118,84 лева В съпоставяне, в същия интервал на минали години същият обект е плащал 5000 до 6000 лева

Или от БАЗ и СБЗ пресмятат:

Обща сума: 13 829лв.

Компенсация: 118,84лв.

Сума за заплащане: 13 710лв.

" Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България показват откровеното си отвращение от рекета, който част от енергоразпределителните сдружения с общителното подпомагане на държавното управление упражняват върху изнемогващия български бизнес! Недопустимо е да ни мачкате по този метод, уважаеми госпожи и господа ръководещи ", възмущават се оттова.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/20220314_062419.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 1174 " />

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР