Бизнесът не трябва да става жертва на игрите с цената

...
Бизнесът не трябва да става жертва на игрите с цената
Коментари Харесай

СДС: Бизнесът не трябва да става жертва на игрите с цената на тока и на интереси, свързани с АЕЦ „Белене“

Бизнесът не би трябвало да става жертва на игрите с цената на тока и на ползи, свързани с АЕЦ „ Белене “. Това се показва в позиция на Съюза на демократичните сили (СДС).

„ През последните 8-9 месеца сме очевидци на внезапно повишение цената на тока за промишлеността. Това се изяснява с недостиг, само че не се споделя, че той е неестествен, търговски, а не поради липса на индустриални мощности на електрическа енергия. Причините за това повишаване съгласно нас са две. От една страна, някой прави свръхпечалба от цената на тока, а от друга – това е следващ опит да се убеди обществото, че има недостиг на електрическа енергия и би трябвало да се рестартира АЕЦ „ Белене “, се показва в позицията.

От Съюз на демократичните сили декларират, че България има в остатък мощности, които задоволяват освен нашата стопанска система и показват, че единствено за последната година и половин са изнесени близо 11 млн. киловатчаса електрическа енергия, на стойност към 860 млн. лв., т.е. на цена към 80 лева на киловатчас.

„ Това са много по-ниски стойности спрямо достигнатите у нас 200 лева (своеобразен връх при цените на електрическа енергия в ЕС). Въпросът е за какво част от тази електрическа енергия не остава за българската промишленост, а се изнася, като се има поради и обстоятелството, че половината от нея е субсидирана “, питат от партията.

За Съюз на демократичните сили българската промишленост е доста по-важна, в сравнение с облагата на търговците. Бизнесът не би трябвало да става жертва на игрите с цената на тока и на ползи, свързани с АЕЦ „ Белене “, декларират от партията.

„ Ние неведнъж сме заявявали, че народен приоритет би трябвало да бъде повишението на приходите, а това може да стане единствено, в случай че има работеща стопанска система, която зависи от развитата промишленост “, пишат от Съюз на демократичните сили и показват, че допусканите спекулации с цената на свободния пазар на електрическа сила не са от изгода нито на българската промишленост, нито на бизнеса, нито на стопанската система, нито на жителите.

От партията приканват държавното управление да ограничи и изключи спекулантите от пазара; да започва допустимо най-бързо нова платформа за огромните индустриални ползватели, каквото желание заяви; да регламентира метода на снабдяване на електрическа сила с производителите, за обезпечаване на нужните количества на пазара; Според Съюз на демократичните сили по този метод достигнатите пикови цени, изключително при договорите „ ден напред “, ще бъдат лимитирани.

„ Ако не се реши този въпрос, енергоемката стопанска система на България ще става все по-неконкурентноспособна, а това ще се отрази и на цените на стоките, които създава “, се показва в позицията.

Освен това, Съюз на демократичните сили е на мнение, че настояванията за дерегулация на пазара на електрическа енергия за бита и освобождението на цените, не е най-хубавото решение. Според партията, вместо дерегулация, би трябвало да има обективна регулация – консуматорите на битова електрическа енергия да бъдат разграничени на групи. Тези, които употребяват минималните нужни количества и имат финансови усложнения, да заплащат по-ниска цена, а живеещите в покои с покрити басейни, с консумация на ток колкото малко дружество, да заплащат по-високи цени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР