Бизнесът напомня на служебния премиер Гълъб Донев, че трябва да

...
Бизнесът напомня на служебния премиер Гълъб Донев, че трябва да
Коментари Харесай

Бизнесът иска модел за компенсации, ако цените на тока тръгнат пак нагоре

Бизнесът припомня на служебния министър председател Гълъб Донев , че би трябвало да вземе решение по обезщетенията за небитовите консуматори на електрическа сила до края на годината. За това има решение да Народното събрание, с което се разпорежда на Министерски съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия и от 2022 година и от началото на 2023 година

Срокът на деяние на утвърдената от Министерски съвет година , а според Решенията на Народно събрание обезщетителният механизъм следва да се ползва през цялата календарна 2023 година В тази връзка четирите работодателски организации са загрижени както от неналичието на такава стратегия, по този начин и от огромното й закъснение. АОБР припомнят, че към този момент е открито, че обезщетенията оказаха позитивен резултат за стопанската система на страната, защото беше избегнато затваряне на предприятия и редуциране на работни места, сходно на доста страни в Западна Европа.

Освен това решението на Народното събрание е основало сигурност у производителите у нас, като всички са планували приемането на обезщетения за цялата календарна година.
 Работна група към МЕ разисква обезщетенията за тока за бизнеса
Работна група към МЕ разисква обезщетенията за тока за бизнеса

Търси се по-ефективен механизъм, с цел да се повлияе на инфлацията

Все отново АОБР признават, че през април месец междинните борсови цени на пазар " ден-напред " са под 200 лева./MWh, т.е. под прага за компенсиране (193,08 лева./MWh за април и 188,82 лева./MWh за интервала 1-19 май), само че заплахата от завръщането на високите ценови нива не е отминала . Доказателство за това е, че цените в 54,9% от часовете през април и 41,7% от часовете за първите 19 дни на май надвишават прага от 200 лева./MWh.

Поради това, механизмът за компенсиране на цените на електрическата сила не е изгубил своето значение и следва да се употребява като автоматизиран предпазен механизъм , ако цените стартират да нарастват още веднъж, каквито упования имаме за идния есенно-зимен интервал.

Нещо повече, Решението на Народното събрание е в действие и понастоящем, като Министерският съвет не го извършва от 1 април насам.

Поради това АОБР приканва Министерският съвет да извърши отговорностите си и да одобри Програма за компенсиране на разноските на небитови крайни клиенти за електрическа сила до 31 декември 2023 година
 АОБР приканва бизнесът да стегне коланите и да понижи цените
АОБР приканва бизнесът да стегне коланите и да понижи цените

Целта инфлацията да се успокои и да се изпълнят критериите за влизане в еврозоната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР