Бизнесът на Nvidia се разрасна тази година, тъй като нейните

...
Бизнесът на Nvidia се разрасна тази година, тъй като нейните
Коментари Харесай

Ако бяхте инвестирали в Nvidia преди 10 години…

Бизнесът на Nvidia се разрасна тази година, защото нейните чипове се трансфораха в желания хардуер за разработчиците на изкуствен интелект (AI) по целия свят.

Годините на доминиране на Nvidia в графичните процесори (GPU) я направиха добре готова да обслужва целия пазар на AI, до момента в който нейните съперници се борят да я догонят. В резултат на това акциите и облагите на компанията скочиха внезапно през 2023 година

Тези, които закупиха акции на Nvidia при започване на годината, се радваха на голям напредък. Но какво да кажем за тези, които са вложили преди десетилетие, когато производителят на чипове към момента намираше своята основа в технологиите?

Акциите на Nvidia доближиха рекордни равнища от 2013 година, когато компанията стана преобладаваща в игрите, центровете за данни и AI. Графиката демонстрира, че цената на акциите му се е покачила с повече от 12 000% през този интервал. Така че, в случай че бяхте вложили $5000 в акции на Nvidia преди 10 години, тази инвестиция щеше да коства към $625 000 през днешния ден. Това се превежда като междинна годишна рентабилност от забележителните 62.06%, с която съвсем никоя друга компания не може да се похвали.

Всъщност, за обсъждания интервал, единствено една компания се е представяла по-добре от Nvidia - и това е Celsius Holdings Inc, чиито акции са поскъпнали със забележителните 31 000%. Но какъв е шансът да откриете най-поскъпващата акция, освен това не изключително огромна, измежду морето от активи?
 Nvidia построява мрежа от фабрики в Япония
Nvidia построява мрежа от фабрики в Япония

Целта - страната да стане водещ производител на AI чипове

Интересен е фактът, че още една чип-компания попълня листата на топ-3 на най-доходоносните акции за последното десетилетие - AMD. Инвеститорите в книжата на компанията обаче, са осъществили рентабилност близо четири пъти по-малка от тази при Nvidia - в размер на близо 3 200%.

Метеоритният напредък на Nvidia, се дължи на триумфа в голям брой области на технологиите. Нека да разгледаме най-големите мотори на растежа на Nvidia и дали компанията може да продължи да обезпечава обилни облаги през идващите години.

Бизнесът на Nvidia експлодира дружно със постоянните позиции в игрите и центровете за данни

Много преди Nvidia да стане видна фигура в AI, тя пое тежката задача да се разшири на пазар, който едвам съществуваше. Компанията беше измежду първите, които започнаха да продават графични процесори за потребителския бранш, насърчавайки хората да основават компютри по поръчка за характерни потребности.

Гейминг общността изцяло възприе това, употребявайки графичните процесори на Nvidia за създаване на мощни машини за видеоигри, които оферират доста по-добра продуктивност от всички игрови конзоли на пазара. Според Zion Market Research промишлеността за компютърни игри е била оценена на 26 милиарда $ предходната година и се чака да доближи към 32 милиарда $ до края на десетилетието. Междувременно Nvidia държи 87% пазарен дял в настолните графични процесори, които са от решаващо значение за растежа на компютърните игри.

Успехът на Nvidia във видеоигрите докара до растеж на приходите в сегмента на игрите от 500% през последното десетилетие. Пазарът на игри се сблъска с някои спънки през последните две години, защото макроикономическите ветрове ограничиха потребителските разноски, само че трендовете през 2023 година са позитивни, когато навлизаме в новата година.
 Една дребна страна донесе 15% от приходите или $2,7 милиарда на Nvidia
Една дребна страна донесе 15% от приходите или $2,7 милиарда на Nvidia

Градът-държава ръководи 60% от общия потенциал на центровете за данни в Югоизточна Азия

Постиженията на софтуерния колос в игрите му дадоха средства и запаси за разширение в други области на технологиите, като Nvidia в този момент е най-вече компания за центрове за данни. Ръстът на пазари като облачни калкулации и AI усили търсенето на чипове, като приходите от центъра за данни на Nvidia скочиха с повече от 7000% през последните 10 години и доближиха чисти продажби от $14 милиарда през третото тримесечие на 2024 година (края на октомври 2023 г.).

Игрите и центровете за данни остават двете най-печеливши елементи от бизнеса на Nvidia, представляващи 95% от приходите през последното тримесечие. Така че въпросът е дали тези бизнеси могат да продължат да означават звезден напредък?

Може ли Nvidia да продължи да обезпечава обилни облаги през идващото десетилетие?

Спадът на пазара докара до продажби на промишлеността за видеоигри на стойност 193 милиарда $ през 2022 година, което е спад от 5% по отношение на миналата година. Nvidia беше наранена по сходен метод, като приходите в нейния сегмент за игри паднаха с 27% на годишна база сред фискалната 2022 година и 2023 година

Облекчаването на инфлацията и намаляването на индустриалните разноски обаче усъвършенстваха игралния бизнес на Nvidia и допускат, че зад нея към този момент стоят най-лошите пазарни спадове. През третото тримесечие на 2024 година Nvidia регистрира растеж на приходите от игри от 81% на годишна база, достигайки близо 3 милиарда $.

Global Market Insights планува пазарът на графични процесори да се разшири със комплициран годишен ритъм на напредък (CAGR) от 25% до 2032 година, до момента в който промишлеността продължава да се възвръща и уголемява.
 Войни на чипове: Съединени американски щати ще попречат на Nvidia да изнася избрани артикули за Китай
Войни на чипове: Съединени американски щати ще попречат на Nvidia да изнася избрани артикули за Китай

Oграниченията засягат и други производители на чипове. Според анализатори Nvidia ще бъде наранена най-тежко засегнатата

Но най-големият мотор на растежа на Nvidia през идващите години съвсем сигурно ще бъдат центровете за данни. През третото тримесечие на 2024 година приходите на центровете за данни скочиха с 279% през годината, печелейки доста от увеличените продажби на AI GPU. Очаква се пазарът на изкуствен интелект да се развива с CAGR от 37% до 2030 година, което демонстрира, че търсенето на чипове евентуално ще продължи да нараства.

Прогнозите на анализаторите сочат, че облагата на Nvidia може да се повиши до $23 на акция през фискалната 2026 година

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР