„Бизнесът излиза на протест на 18 май, ако не получи

...
„Бизнесът излиза на протест на 18 май, ако не получи
Коментари Харесай

Бизнесът готви протест, ако няма компенсации за тока

„ Бизнесът излиза на митинг на 18 май, в случай че не получи обезщетения поради скъпия ток за месец май, както и поради повишаването на газа откакто „ Булгаргаз “ не заплати за доставки по дълготрайния контракт с „ Газпром износ “. Ще внесем съобщение в Столична община за митинг на 18 май, който ще бъде анулиран, в случай че настояванията ни бъдат изпълнени “, съобщи пред „ Труд “ ръководителят на АИКБ Васил Велев. Участие в митинга са удостоверили и останалите членове на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Бизнесът желае обезщетения за скъпия ток за месец май, които да стартират от цената на микса на електрическата енергия, която е към 150-160 лева за мегаватчас, а не както до момента от 185,59 лева Да отпадане тавана на обезщетенията от 300 лева за мегаватчас и разликата сред борсовата цена на тока и цената на микса да бъде обезщетена на 3/4, желаят представителите на бизнеса. Това значи 25% да остават като свръхпечалби в енергетиката, а 75% да отидат за компенсиране на всички на свободния пазар.

За това няма потребност от пари от бюджета. Тази стратегия се самофинансира, изясни Васил Велев. Това се удостоверява от финансовите резултати на АЕЦ “Козлодуй”. Заради високите цени на тока, единствено за първото тримесечие на актуалната година облагата на АЕЦ “Козлодуй” е 954 млн. лева, което е близо седем пъти повече от облагата за същия интервал на предходната година, която е 137,7 млн. лева

Бизнесът желае обезщетения и поради предстоящото повишаване на газа откакто „ Булгаргаз “ не заплати за доставки от „ Газпром износ “.

„ Вече минаха първите дни на месец май, а не знаем каква е цената на газа за месеца “, сподели Васил Велев. Това е огромен проблем за българските предприятия, тъй като не знаят какви предложения да дават на своите клиенти и не знаят поръчки на какви цени да удостоверяват, тъй като не знаят себестойността на продукцията си. Бизнесът желае разликата сред цента на газа при потреблението на медиатори и цената на газа, който бихме получили по дълготрайния контракт с “Газпром експорт”, да бъде поета като отплата от бюджета.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР