Бизнесът и държавата са се разбрали от 1 октомври да

...
Бизнесът и държавата са се разбрали от 1 октомври да
Коментари Харесай

Бизнесът склони за новите такси за пренос на газ, но с ежемесечни анализи

Бизнесът и страната са се разбрали от 1 октомври да бъде въведен новият входно-изходен модел за такси транспорт и достъп до газопреносната система, както възнамерява енергийният регулатор, само че индустриалците бяха срещу, опасявайки се, че разноските из за преносни такси ще скочат до 60 %, ще се основат непазарни прерогативи за съветската " Газпром ", а газовият оператор " Булгартрансгаз " ще получава голословно високи доходи.

В последна сметка спорещите страни са се разбрали новият модел да влезе в действие от идния месец, само че Комисията за енергийно и водно контролиране ще следи и управлява ежемесечно приходите на " Булгартрансгаз “. Ако се открият изкривявания и диспропорции, от каквито се притеснява бизнесът, комисията ще прегледа опциите за смяна на методиката.

Държавата в лицето на Министерството на енергетиката и регулатора и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) ще се срещат настоящо всяко тримесечие, с цел да разискват отражението на новия модел и възможна нужда от корекции. Това е било контрактувано на среща в сряда сред министъра на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителя на КЕВР Иван Иванов и представители на БФИЕК. В диалога са взели участие също заместник-министър Жечо Станков, както и представители на " Булгартрансгаз “, " Булгаргаз “ и БЕХ.

" Първи октомври е най-подходящото начало за въвеждане на новите правила, тъй като това хармонизира три значими дати: тогава стартира газовата година, тригодишният регулаторен интервал за " Булгартрансгаз “, както и първата от трите ценови години “, счита Иван Иванов.

Представителите на бизнеса са заявили единодушие с въвеждането на новия ценови модел при непоколебим и транспарантен настоящ надзор от страна на регулатора и регулярни диалози с страната, в случай че са нужни промени в него.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР