Бизнесът го нарече още един пирон в ковчега На Мустафа

...
Бизнесът го нарече още един пирон в ковчега На Мустафа
Коментари Харесай

Турция подготвя алкохолен депозит

Бизнесът го назова " още един гвоздей в ковчега "

На Мустафа Чамлика му лишило 15 години да завоюва интернационално самопризнание за своите виновност, само че той и доста други дребни и междинни турски производители се притесняват, че планувано ново от страната финансово задължение може да унищожи поминъка в бранш, който към този момент е изправен пред плашещи трудности. В продължаващото 21 години ръководство на умерената ислямистка Партия на справедливостта и развиването на президента Реджеп Тайип Ердоган производителите на алкохолни питиета в Турция са изправени пред все по-тежко данъчно задължение и други ограничавания.

Това държи пазар за доста милиарди долари в застой. Сега дребните винопроизводители и пивоварни се притесняват, че плануваното условие за финансово поръчителство ще направи още по-трудно за тях оцеляването на сложния локален пазар. Това е и отчаяние за напъните им да развият неосъществения си експортен капацитет. Производителите към този момент са изправени пред спънки като възбрана за онлайн продажби от 2011 година, възбрана за маркетингови изследвания и акции и ограничавания върху продажбите на дребно. Алкохолът не може да се продава наоколо до публични здания или учебни заведения.

" След възбраната за онлайн продажби можем да кажем, че за дребните производители това е още един гвоздей в ковчега ", сподели Чамлика, създател на винарна Chamlija в Къркларели, северозападна Турция. Чамлика завоюва неотдавна две годишни награди на състезанието AWC във Виена за неговите виновност Каберне Совиньон и Мерло.

Турция направи някои крачки към интернационално самопризнание преди две десетилетия, само че не съумя да се възползва от това, споделя локален притежател на лозя. " Няколцина от нас излязоха самоуверено на експортния пазар, само че в действителност единствено няколко. Ако този план бъде прибавен, какво ще покажем? ", добавя той, пожелавайки анонимност, с цел да избегне привличането на вниманието на управляващите.

Винопроизводителите работят в регион с антична традиция на произвеждане, датираща от хилядолетия, само че в мюсюлманска страна и под ръководеща партия с ислямистки корени, която не приема използването на алкохол.

-Турция беше номер пет в света по производител на грозде през 2021 година с 419 хиляди хектара лозя, съгласно Международната организация по лозата и виното

-само 15% от тази повърхност е предопределена за произвеждане на вино

-пиенето на алкохол е неразрешено в исляма, само че той се употребява релативно свободно в Турция, въпреки и основно в по-светските, западните и туристическите крайбрежни райони

-местното ползване на вино е 834 хиляди хектолитра през 2021 година, малко под това България, която е с по-малко от една десета от популацията на Турция.

Съгласно проектонаредбата, която се появи предишния месец, министерството на земеделието ще изисква от производителите на алкохол да дават финансово поръчителство за покриване на възможни данъчни или административни санкции, с които бизнесът може да се сблъска в бъдеще.

Всички производители и вносители на алкохол ще би трябвало да подават сред 5 и 50 милиона лири (1.7 милиона долара) поръчителство. То ще бъде иззето, в случай че санкция не бъде платена, според регламента, планът на който беше изследван от " Ройтерс ".

" Веднъж въведено, няма нищо, което да ги спре да набират случайно - може би даже удвоено - поръчителство през идната година ", сподели Чамлика.

Той и други производители споделят, че обезпечението съставлява в пъти първичните разноски за дребна винарна, създавайки преграда за нови вложители, заплашвайки проектите за разширение или даже принуждавайки някои да изоставен пазара.

Малките производители ще бъдат най-силно наранени. Около 130 от към 180 лозя и винарни в Турция са дребни, с потенциал под 500 хиляди литра.

Капацитетът за произвеждане и предпазване на вино в Турция възлиза на близо 160 милиона литра, като четирима огромни производители управляват повече от една трета.

Производителите желаеха от министерството да анулира обезпечението на среща този месец, само че то алармира, че въвеждането на мярката ще продължи, евентуално с по-ниски параметри, споделиха двама души, осведомени с полемиката.

" Някои производители няма да могат да изпълнят разпоредбите за поръчителство и ще прекратят производството. Много ще би трябвало да понижат мащаба си ", се споделя в изказване на Турската асоциация на винопроизводителите. Сдружението желае от министерството да се въздържа от отменяне на индустриални лицензи за тези, които не могат да дават поръчителство.

На пазар, доминиран от две огромни имена, самостоятелните пивоварни също са изложени на риск и някои може да затворят, споделя Джем Гюнай. " Финансовата тежест ще ограничи самостоятелните пивоварни и зараждащата се просвета, връщайки пазара назад към огромните търговски пивоварни ", сподели притежателят на дребна пивоварна.

По интернационалните стандарти общата данъчна тежест върху бранша към този момент е доста висока. От производителите се изисква да закупят бандероли преди да ги изпратят до търговците на дребно, след което се прибавя данък, индексиран по отношение на инфлацията, и се ползва налог върху продажбите. Акцизът е 2.5 пъти междинния за Европейски Съюз за бирата и 1.6 пъти междинния за виното. Той обезпечи 1.9% от турските данъчни доходи през 2022 година

Източник:
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР