Бизнесът е съгласен, а КНСБ настоява за 541 лв. заради

...
Бизнесът е съгласен, а КНСБ настоява за 541 лв. заради
Коментари Харесай

Линията на бедност става 504 лв. през 2023 г.


Бизнесът е склонен, а КНСБ упорства за 541 лева поради инфлацията

Ръст на линията на беднотия от 504 лв. през 2023 година, оповестиха от служебния кабинет. Ръстът е с 22 на 100 от актуалните 413 лв.. 

„ С това нарастване на границата на бедността се покриват насъбраните инфлационните процеси “,  каза общественият министър Лазар Лазаров. Той и посочи, че нивото на инфлацията за август тази година е 17,7% по отношение на август предходната година, а средногодишната инфлация е 11,7 на 100.

12, 6 е насъбраната инфлация, по този начин линията на беднотия я изпреварва, добави той.  

От КНСБ не се съгласиха с избрания размер. Според тях в парите не слиза инфлацията в дребната потребителска кошница. За синдикатите линията на беднотия би трябвало да е в размер на 541 лв.. От КТ " Подкрепа " поддържаха предлагането на служебния кабинет като Ваня Григорова изясни, че би трябвало смяна на методологията на изчисление, само че това не е работа на длъжностен кабинет, а на постоянен. 

Бизнесът също се съгласи с препоръчаната сума от 504 лв.. Те са мнение, че сумата, избрана от държавното управление е задоволителна. 

Разгледана на НСТС е била и наредбата за работното време, почивките и отпуските. В нея ще бъдат заложени европейските наставления, които плануват отпуски за бащите за развъждане на дете до 8-годишна възраст.

Отпускът може да бъде употребен напълно или на части.

Другото изменение е обвързвано с привеждането на нормативната уредба за използването на Кодекса на труда, обвързвано с дежурството, отчитането на времето и неговото възнаграждение.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР