Бизнесът е много притеснен от тези две години липса на

...
Бизнесът е много притеснен от тези две години липса на
Коментари Харесай

Инж. Петър Кънев: БСП спаси парламента, подкрепяйки кандидатурата на Вежди Рашидов

„ Бизнесът е доста обезпокоен от тези две години липса на постоянен парламент и постоянно държавно управление. Служебните кабинети идват и си отиват, 4 пъти в границите на година вършим избори “, това сподели в изявление за вестник „ 24 часа “ националният представител от Коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ инж. Петър Кънев.
Като ръководител на Съюза на печатната промишленост - 20-годишен браншови съюз, в отговор на въпрос по какъв начин оцелява бизнесът в тази рецесия, той разяснява, че полиграфията в България е в много комплицирано състояние. Защото единствено в границите на една година геополитическата конюнктура в Европа и в света е довела до такава степен, че цените на хартията са скочили съвсем 3 пъти.
„ Като добавите, че главният снабдител на целулоза за европейските хартиени заводи са Русия и Беларус, това изяснява значително растежа на цените “, съобщи още инж. Кънев.
В отговор на въпрос какви са през днешния ден огромните проблеми и рискове пред бизнеса, той сподели: „ Когато работят служебните кабинети и всеки служител не знае по кое време ще бъде изметен от мястото си, никой нищо не подписва. Тоест административно страната се е застопорила. Втори проблем са енергоносителите. Те не са единствено наш проблем, само че когато ти се вдигнат цените на тока и природния газ няколко пъти, това се отразява на всички равнища в бизнеса.
Третият проблем е рецесията на пазарите. Притеснявам се, че в цялата тази обстановка Европа и най-много Германия ще изгуби своето водещо място като мотор на стопанската система. Големият проблем на българския бизнес е до каква степен европейската промишленост ще резервира темповете си на развиване, тъй като над 70% от българския износ са към страните на Европейски Съюз. “
Инж. Кънев заключи, че когато бизнесът е в рецесия е нужно страната да оказва помощ.
Той предвижда по какъв начин ще се отрази решението на служебното държавно управление да не внася в Народното събрание проектобюджет за следващата година.
„ Това бе изненада за всички. Още повече че президентът в действителност даде знаци, а и всички непрестанно говорехме, че една от главните задания на този парламент ще е приемането на бюджета за следващата година. Знаехме доста добре, че ще е мъчно приемането на добър бюджет от този парламент при този извънредно необятен набор на политически претенции и отляво, и отдясно. Но като цяло обстановката е доста притеснителна. “
Депутатът напомни, че и различен път е имало случаи, когато харчим 1/12 от бюджета за миналата година или за същия месец на миналата година.
„ Но има много неща, които би трябвало да се вземат решение от работещ парламент и постоянно държавно управление. Трябва да забележим какво вършим с помощта за електрическата енергия на бизнеса - мярка, която би трябвало да бъде препотвърдена от Народното събрание, а периодите изтичат. Много проблеми в обществената област стоят висящи - те са заложени в бюджета за тази година, само че за идната би трябвало да бъдат признати от Народното събрание “, съобщи още инж. Кънев.
Народният представител не се нае да дава оценка дали това, че остава сегашният бюджет, значи, че се резервират обществените заплащания, макар поръчките на служебното държавно управление те да бъдат орязани.
„ Не съм експерт бюджетар, с цел да разясня в елементи. Според мен това, което е признато за тази година, остава, само че каква ще е обстановката с това, което е планувано като растеж за идната година, не мога да го разясня. “
Той беше безапелационен, че Българска социалистическа партия е избавила Народното събрание, подкрепяйки кандидатурата на Вежди Рашидов: „ След 3 дни пазарлъци, в които никой не отстъпваше, и след 11 гласувания ние бяхме изпаднали в цайт-нот. А в случай че няма определен ръководител, по устав не може да стартира никаква друга работа в Народното събрание - нито да бъдат определени комисиите, нито да се преглеждат проектозаконите. Практически нищо. И когато Корнелия Нинова рапортува предлагането за това 4-те политически сили да подкрепим Вежди Рашидов, това се одобри единомислещо в групата ни. Нито един не се изрече “против ”. По този метод Българска социалистическа партия избави Народното събрание, с цел да стартира работата. Но това изрично не значи поддръжка за ГЕРБ. “
Инж. Петър Кънев разясни, че вторият добър ход в този момент е, че не се вършат краткотрайни комисии, както бе до момента, а непосредствено се структурират непрекъснатите, с цел да се стартира Народното събрание работа.
„ Най-важното, което следва в околните седмици, са законите, които държавното управление би трябвало да внесе за проекта за възобновяване и резистентност “, безапелационен бе депутатът.
„ Ще настояваме да се възвърне конституционното право на всеки български гласоподавател да гласоподава както реши - с бюлетина или с машина “, осведоми инж. Кънев за позицията на Българска социалистическа партия във връзка с хартиената бюлетина.
Народният представител сподели, че е сдържан черноглед за това дали с третия мандат може да бъде образувано държавно управление.
„ В тази обстановка, в която ние се намираме - тъй като едвам избутахме пандемията, влязохме във военна обстановка, която не виждам в идващите 2-3 година по какъв начин ще завърши. Да не приказваме за политическата рецесия, от която също не виждам по какъв начин ще излезем в идващите 1-2 година Всичко това освен отегчава хората, само че в огромната си част те са и отвратени, което се отразява на изборната интензивност. И съм обезпокоен, че се задават пети избори, тъй като каквито и да са напъните на президента, не виждам съгласие сред партиите и опция към днешна дата да имаме държавно управление “, добави Петър Кънев. class= " MsoNoSpacing " style= " margin: 0cm 0cm 0.0001pt; line-height: 18pt; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР