Бизнесът да получава компенсиране за цени над 200 лв. за

...
Бизнесът да получава компенсиране за цени над 200 лв. за
Коментари Харесай

Депутатите свалиха тавана на компенсациите за ток за бизнеса

Бизнесът да получава компенсиране за цени над 200 лева за мегаватчас електрическа енергия, вместо досегашните 250 лева. Компенсацията би трябвало да бъде за всички небитови консуматори, присъединени към мрежите на ниско, приблизително и високо напрежение. Това одобриха депутатите с план на решение за възлагане на Министерския съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, импортиран от Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. Предложението бе признато със 164 гласа " за ", 1 " срещу " и 4 " въздържал се ". Преди гласоподаване в пленарна зала, планът на решение беше признат в Комисията по енергетика.

Решението съставлява редакция на предходния текст, признат от депутатите при започване на ноември. Тогава те одобриха небитовите консуматори да бъдат обезщетени друго съгласно това дали са приложили ограничения за енергийна успеваемост или употребяват възобновими енергийни източници за потребностите си.

От Министерството на енергетиката са алармирали със свое писмо, че може да се блокират всички помощи. Проблемът става сериозен, до момента в който не се получи и позволение от Европейска комисия, което може да отнеме сред 4 и 6 месеца. Затова Драгомир Стойнев предложи помощта да бъде 200 лева за мегаватчас за всички небитови консуматори.

За нас, несъмнено, от левицата, са значими, тези студени месеци - знаете, че огромна част от общините приказват и за дървени ваканции, защото са обезпокоени от високите цени на електрическата енергия - тъй че ясли, детски градини в действителност да бъдат спокойни ", съобщи Стойнев.

Според Владислав Панев от " Демократична България " предел от 200 лв. за мегаватчас ще бъде непостижима тежест върху българската държавна енергетика.

“Ще гласоподавам срещу това предложение по две аргументи. Първо 200 лева таван слага под риск държавната енерегитка. Последните две години са положителни за нея, само че помним каква сложна година беше 2020г. при започване на Коронавирус рецесията. Тогава и държавните, и частните компании изнемогваха ”, сподели Панев.

Ако в този момент им вземем още 1 милиарда, каквато е разликата в таван от 200 лева и таван от 250 лева, доста евентуално е след 2023 година, те да се окажат в сериозен финансов проблем ”, добави той.

По думите му въвеждането на таван от 200 лева, значи внезапно понижаване на тласъците за вложения в енергийна успеваемост, във ВЕИ технологии, които биха подсигурили в дълготраен проект една самостоятелност и преход към стабилно ниски цени на силата в България.

“Ако приемем в този момент този таван, доста мъчно през 2024 година, да вземем за пример, ще го повишим ”, сподели още Панев.

Според Асен Василев от " Продължаваме промяната " няма да има доходи за тази отплата.

Ще приемем стратегия за обезщетения без обезпечен доход във Фонда за енергийна сигурност ", съобщи Василев.

Делян Добрев от ГЕРБ разясни, че няма такава заплаха.

" Към момента има тъкмо толкоз източници за компенсиране, колкото имаше лятото, когато приехме за първи път тази стратегия за обезщетения. Редът, по който ще се генерират средства във Фонда за енергийна сигурност си стои подобен, какъвто си беше преди. Приемането на регламента ще значи, че освен държавните предприятия - АЕЦ " Козлодуй " и НЕК, които до момента даваха парите и тези пари ни стигаха - а и другите производители ще се включат във вноски в този Фонд ", безапелационен бе Добрев.

Георги Самандов от " Български напредък " акцентира, че актуалните обезщетения само единствено задоволяват едрия и огромен бизнес, като публична информация демонстрира че под 1 милиарда лева са стигнали до дребния и междинен бизнес.

“Трябва да се заплащат обезщетения, с цел да може бизнесът ни да е конкурентно кадърен, само че дано да си кажем, че актуалният модел не е работлив и би трябвало да измислим нов подобен. Нека сътрудниците от изпълнителната власт да се задействат и в случай че може да се ангажират за основаването на нов модел, тъй като настоящия  очевидно не работи ”, акцентира Самандов.



Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиненергийни обезщетения компенсации за бизнеса Драгомир Стойнев Българска социалистическа партия Демократична България Асен Василев ПоследниНай-четениЕнергетика 140 Депутатите смъкнаха тавана на обезщетенията за ток за бизнеса Бюджет и финанси 320 България се приготвя да сече лични евромонети Компании 116 Пощенска банка показва структуриран депозит „ Index ESG Leaders “ Компании 104 APRA и CD Global се сплотяват Накратко 10005 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9358 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9152 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 8994 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всичкиДепутатите дефинитивно одобриха спомагателния налог за „ Лукойл Нефтохим “Москва заплаши с фрапантно стесняване на производството на нефт
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР