Бизнес консултантът д-р Владислав Цветанов обяснява в ефира на БНТ.

...
Бизнес консултантът д-р Владислав Цветанов обяснява в ефира на БНТ.
Коментари Харесай

Как да разпознаем търговските трикове? Ето от какво да се пазим

Бизнес консултантът доктор Владислав Цветанов изяснява в ефира на Българска национална телевизия. Ето и някои от най-често срещаните случаи на подвеждания, на които може да станем жертва, когато взимаме решение услугите на коя банка да използваме или какво да закупим от магазина.

 

БАНКИ

 

Една от най-често срещаните хитрости на банките, с цел да привлекат нашето внимание, е когато популяризират своята услуга с текст, който е с осем % по-големи букви. " Вие не го усещате, само че подсъзнанието ви го усеща, тогава фокусът се насочва към избран артикул, също по този начин оказва помощ в случай че цветът е малко по-тъмносин ", изяснява Цветанов. " Така маркетинговите експерти насочват фокуса, където желаят ", добавя той.

 

Какви законни и неетични практики употребяват банките?

 

" Например, откривате депозит и в него има приложение от 40 стр. От тези 40 стр, единствено три се отнасят за вас. Кому е потребно да чете тези 40 стр, това затруднява потребителя. Това се счита за законна, само че неетична процедура. ", разяснява специалистът.

 

Друг сходен случай е когато се премълчава избрана информация. " Откривате сметка и таксата за разкриване е 5 лв., само че не ви споделят, че таксата за закриване е 40 лв.. Отново ви затрудняват - задачата на маркетинга е да показа в добра светлина продукта на потребителя, само че и да улесни потребителя в неговия избор, в случай че го затруднява, това не е етично ", споделя още Цветанов. 

 

Като други сходни образци, експертът уточни още: да вземем за пример пари са изчезнали от сметката ви и когато сигнализирате за това, от банката изясняват, че става дума за " софтуерна неточност ", само че в случай че не сигнализирате, те няма сами да предизвикват корекция на тази неточност. Също по този начин, от там не дават задоволително информация за въпросната неточност, довела до неналичието на пари. Като различен проблем, Владислав Цветанов уточни и събирането на маркетингова информация, както и " обслужване " на умряли лица (когато се взимат такси за обслужване на кредитни и дебитни карти на умряли лица).

 

Експертът предложи да упражняваме по-строг надзор върху всички интервенции, осъществявани от банките и да бъдем " самодейни ".

 

Като противозаконни практики, експертът уточни образец, когато банката смени своите условия по контракт без да ни предизвести за това 30-дни по-рано - общоприетият период за предупреждение, когато става дума за двустранен контракт. " Това редовно не се практикува ", разяснява Цветанов. Той уточни, че е подавал сигнали за това, само че по този начин и не получава отговор от институциите. Като различен образец, специалистът уточни, че не е законно да се дава ипотечен заем на несъстоятелен. Това се предписание, тъй като за банката било преференциално клиентът да спре да вкарва вноски по заема, и по този начин да изгуби парцела си. Българска народна банка глоби сходни практики, само че очевидно глобата не е задоволително огромна.

 

Друг образец е когато банката откаже да ни обслужи, в случай че предоставим като документ за идентичност не персонална карта, а шофьорска брошура. " Личната карта, шофьорската брошура и интернационалният паспорт са трите документа, с които може да се идентифицираме, никой не може да ни откаже ", добави специалистът.

 

Също по този начин постоянно не се съблюдава срокът за отговор на наши тъжби - срокът е 15 дни а банките доста постоянно ни споделят, че е 30 дни или 45.

 

ХРАНИТЕЛНИ ВЕРИГИ

 

Трикове употребяват и супермаркетите. Какви са те?

 

Неетични практики

 

" Маркетингът стартира още от входа, преди да влезете в магазина, с големите колички. Те са полу-празни на изхода, само че за какво са по този начин огромни? Целта е да се чувстате, все едно нищо не сте пазарували и би трябвало да напълните количката. Счита се за неетично, тъй като затруднява придвижването вътре ", изясни Цветанов. Друг образец е когато цената е ситуирана най-отдолу. " Правилно е цената да е от горната страна,така сме привикнали, и по този начин и постоянно се объркаваме на каква цена сме купили избран артикул. Това не е етично, затруднява потребителя ", споделя експертът.

 

Друг образец е че стоките от първа нужда се намират най-сетне на магазина. Разбира се, задачата е да минем през всички останали артикули, и да си купуваме нещо, от което нямаме потребност. Друг трик е периодическото разбъркване: " Докато търсите продукта си, взимате си различен и си губите времето ", изясни специалистът.

 

Друга " ловкост " е така наречен " Плюс 10 % ". " Поръчвате си насипна стока и казвате, че желаете 300 грама, само че дамата отмерва: 320 грама. Когато ни попита " Така добре ли е? ", ние се съгласяваме. Проучвания потвърждават, че до 10 % не възразяваме ", сподели Цветанов. Той съобщи още, че касите за самообслужване се считат за " прекачване на отговорностите " -  т.е. ние вършим работата на различен, само че без да изпозлваме отстъпка от това.

 

Противозаконни

 

Подвеждащата реклама е една от най-често употребяваните незаконни практики. " Тръгва реклама за еър фраер. Във вторник към този момент го няма, задачата е да се привлекат доста клиенти поради ниската цена, само че в това време самият артикул да го няма, като отидате там ".

 

Други противозаконни практики са: прикриване на артикули с изтичащ период (лепят етикети с огромна отстъпка върху датата на продукта) или напряко излагане на артикули с изминал период (напр. изтичат на идващия ден).

 

МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ

 

Неетична процедура при мобилните оператори е когато ни кажат " елате в офиса за специфична оферта ", само че тази специфична оферта изобщо не е друга от уеб страницата им. " Казват ни, че изискванията са по-изгодни, само че за кого са по-изгодни те? ", пита специалистът. 

 

Друг трик е систематичният напън за възобновяване на контракта, досаждане по телефона, наложително включване на услуги (нямате потребност от интернет, само че те въпреки всичко го включват като услуга), заблуждаването, че цената ще е друга, в случай че отидеш да подпишеш контракт в офиса, вместо да го поръчаш по телефона или в уеб страницата.

 

Противозаконни

 

Цените нямат право да се трансформират, без да ви предупредят. " Те ви трансформират цената, а вие не може да се откажете, а би трябвало да можете щом едната страна трансформира услугата. Има напън да се промени това, само че не се трансформира ", изясни специалистът.

 

Мобилните оператори нямат право и да ви откажат преустановяване на контракта.

 

" Договор, който не е подписан, е просто желание за контракт, постоянно четете преди да подпишете ", заключи Цветанов.

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР