Бизнес доверието сред големите японски производители се влошава за трето

...
Бизнес доверието сред големите японски производители се влошава за трето
Коментари Харесай

Бизнес доверието в Япония се влошава за трето поредно тримесечие

Бизнес доверието измежду огромните японски производители се утежнява за трето следващо тримесечие, демонстрира изследване на Японската централна банка (Bank of Japan), съобщи Асошиейтед прес.

Основният показател " Танкан " (Tankan), който мери настроенията измежду водещите производители в Япония, се намалява до 8 пункта при 9 пункта през предишното тримесечие.

Тези данни идват на фона на проблемите, с които се сблъсква третата по величина стопанска система в света - увеличаващи се индустриални разноски, спад на цената на японската йена и закъснение на търсенето в световен мащаб, отбелязва АП.

Индексът " Танкан " се образува от броя на фирмите, които считат, че изискванията за бизнес са положителни, минус броя на компаниите, които ги дефинират като отрицателни.

През последните години Япония се пробва да се оправи с дефлацията, на която е изложена стопанската система й, заради което централната банка на страната поддържа лихвите до съвсем нулево ниво.

Цените в страната се покачват, само че с доста по-скромни темпове в съпоставяне със обстановката в други водещи стопански системи в света и Японската централна банка не следва образеца им на повишение на лихвените проценти. На този декор японската йена поевтинява по отношение на щатския $, което подтиква износа на Япония. Автомобилите и електрониката, които се създават в страната, се продават на конкурентни цени в други страни, което усилва приходите на огромните японските корпорации, измежду които е и " Тойота " (Toyota Motor). Финансовите им резултати обаче са " помрачени " от доста по-високите индустриални разноски, пред които са изправени японските компании.

Войната в Украйна добави нови проблеми, с които се сблъсква бедната на запаси Япония, която съвсем напълно е подвластна от вноса на нефт, природен газ и въглища, написа АП и Българска телеграфна агенция.

Днес един $ можеше да купи 145 йени, по отношение на равнищата от 130 йени за $ преди няколко месеца и към 110 йени за $ година по-рано.

Все отново изследването демонстрира повишение на доверието в икономическото развиване на страната измежду огромните японски компании отвън индустриалния бранш, измежду които и при тези в бранша на услугите. Индексът, който мери настроенията измежду мениджърите на компании, се повиша до 14 пункта при 9 пункта през предходния интервал. Тези данни отразяват възобновяване на бранша на услугите в Япония на фона на разхлабването на ограниченията против разпространяването на ковид.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР