Бизнес активността в еврозоната през юли е нараснала с най-бързия

...
Бизнес активността в еврозоната през юли е нараснала с най-бързия
Коментари Харесай

Частният сектор в Еврозоната с най-силен растеж от 21 години

Бизнес интензивността в еврозоната през юли е повишена с най-бързия си ритъм от над две десетилетия, откакто разхлабването на още ограничавания против COVID-19 е дало подтик на услугите. Опасенията от поредна вълна от инфекции обаче са нанесли удар по доверието на бизнеса, сочи основно изследване, представено от Ройтерс и Франс прес.

На фона на ускоряването на имунизацията и натоварването на здравните системи, държавните управления отстраниха някои от рестрикциите, които бяха наложили в опит да лимитират разпространяването на вируса, и това отприщи насъбраното търсене.

Предварителният композитен показател на мениджърите по доставките PMI, измерван от IHS Markit и обсъждан като добър знак за икономическото здраве, се е покачил от 59,5 пункта през юни до 60,6 пункта този месец - най-високо от юли 2000 година. Резултатът изпреварва оценката в анкета на Ройтерс за ниво от 60 пункта през юли.

" Еврозоната се радва на летен ентусиазъм на растежа, откакто разхлабването на рестриктивните мерки за битка с вируса през юли докара до най-бързия напредък за последните 21 години ", разяснява Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в IHS Markit.

" По-специално секторът на услугите се радва на свободата от облекчените ограничения за ограничение на COVID-19 и усъвършенстваните равнища на имунизация, изключително при хотелиерствот и ресторантьорството, пътуванията и туризма ", добавя Уилямсън, представен от Ройтерс.

PMI, се бранша на услугите, който е преобладаващ, е скочил от 58,3 до 60,4 пункта - най-високо от юни 2006 година и над прогнозата в изследване на Ройтерс за 59,5 пункта.

Като знак, че темпът няма да се забави скоро, търсенето нараства. Индексът, проследяващ новия бизнес, се е повишил от 58,7 пункта до 59,7 пункта. Това е едно от най-високите нива в 23-годишната история на изследването.

Междувременно фабриките са имали сложен месец. Производственият PMI е понижен от юнското си рекордно равнище (63,4 пункта) на 62,6 пункта. Индексът, измерващ изходната продукция, който влиза в композитния PMI, се е намалил от 62,6 на 60,9 пункта.

Разпространението на мощно заразния вид Делта на ковид в допълнение е засегнало към този момент нарушените международни вериги за доставки и е тласнало нагоре цените на суровините за заводите.

Индексът на цените на вложените материали се е задържал постоянен на юнския си най-много от 88,5 пункта.

Нарастващите инфекции и страховете от поредна коронавирусна вълна утежняват цялостното доверие. Композитният показател на бъдещото произвеждане се е сринал от 71,9 пункта до 67,8 пункта - най-ниско от февруари.

Това подхожда с данните на Европейската комисия, оповестени през вчерашния ден, съгласно които доверието на потребителите е намаляло този месец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР