Bизическата целокупност на украинската ядрена централа Запорожие, окупирана от руски

...
Bизическата целокупност на украинската ядрена централа Запорожие, окупирана от руски
Коментари Харесай

МААЕ: Физическата целокупност на АЕЦ "Запорожие" е била нарушена

Bизическата непокътнатост на украинската нуклеарна централа " Запорожие ", окупирана от съветски военни, е била нарушена, съобщи през днешния ден генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси, откакто инспектира обекта, съобщи Франс прес.
 
" Физическата непокътнатост на централата е била нарушена на няколко пъти. Това е нещо, което не може да продължи да се случва ", съобщи той пред публицисти при завръщането си от централата, която е под контрола на руснаците, в следена от Киев територия. Гроси съобщи още, че част от членовете на задачата на МААЕ, която той управлява в този момент, ще останат в централата до неделя или понеделник.
 
" Има една група, която ще бъде там до неделя или понеделник, с цел да продължи оценката на обстановката в централата, чийто терен бе обстрелван на няколко пъти, което породи опасения от нуклеарна злополука ", сподели още Гроси.
 
Шефът на МААЕ добави, че организацията счита да откри непрекъснато наличие в централата и след приключването на този интервал, допълват Ройтерс и Франс прес. " МААЕ е в този момент тук, в този обект и няма да мръдне отсам, ние ще останем тук ", добави Гроси.
 
" Ще имаме дълготрайно наличие тук в централата, което ще се упражнява от някои от моите специалисти ", сподели той. Гроси разясни, че тези специалисти ще дават безпристрастна, неутрална механически звучаща оценка на случилото се на място.
 
" Бях обезпокоен, обезпокоен съм към момента и ще продължа да се тормозя за централата, до момента в който обстановката не се постабилизира, до момента в който не стане по-предвидима ", съобщи още той. Гроси дойде в централата малко по-рано денем от град Запорожие, на към 120 километра от нея. Той съобщи, че е видял доста неща през четирите или пет часа, прекарани на място в централата.
 
" Можахме да посетим целия обект. Бях в блоковете с реакторите, видях системата за дейности при незабавни обстановки и други пространства, контролните зали ", съобщи Гроси и похвали украинския личен състав на централата, който продължава да работи в нея от окупирането ѝ през март от съветската войска.
 
" Разбира се те са в една сложна обстановка, само че степента на техния професионализъм е невероятна ", акцентира Гроси. Той добави, че по време на пътуването към централата и прекосяването на фронтовата линия се е чула яростна пукотевица.
 
" Имаше моменти, в които стрелбата бе явна, от артилерия, картечници, миномети два или три пъти ", сподели Гроси и добави, че целият екип е бил доста смутен.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР