„Бий дупенце, за да не биеш дупище“ и „Боят изгражда“

...
„Бий дупенце, за да не биеш дупище“ и „Боят изгражда“
Коментари Харесай

Можем ли да отгледаме децата си без шамари и викове?

„ Бий дупенце, с цел да не биеш дупище “ и „ Боят построява “ са едни от постоянно срещаните и залегнали надълбоко в съзнанието ни убеждения, когато става въпрос за развъждането и възпитанието на децата.

Много родители и учители считат, че е изцяло възможно да демонстрираме физически или вербално своето превъзходство, с цел да наложим дисциплинираност. Пляскането по дупето, заключването в празна стая, виковете и принуждаването на детето да изпита отрицателни страсти даже не се възприемат като насилствени способи за образование, а като общоприета и естествена процедура.

Това демонстрира и неотдавна показано социологическо изследване на Национална мрежа за децата за използването и резултата от телесно наказване над деца . 88% от родителите признават, че считат шамарите и обидите за неефективно възпитателно средство, само че 2/3 все пак са го ползвали, а всеки четвърти го прави редовно.

 дете деца есен Thinkstock

Проучването бе направено от организация Ноема в границите на план „ Да отворим нова страница в разбирането за телесното наказване “, която се реализира от Фондация ПУЛС, Перник в партньорство с Национална мрежа за децата и три организации от Исландия, Кипър и Португалия.

Редица проучвания демонстрират отрицателния резултат за децата, които са били подложени на унизителни санкции и отрицателни способи за образование – появяват се проблеми в ученето и общуването, психическото здраве, самооценката и реализацията им като възрастни. Хората, които са били бити или унижавани като деца, е доста по-вероятно да страдат от депресии, да развият зависимости, да имат престъпни или суицидни прояви.

 деца коса Pexels

Шамарите, боят и виковете като дисциплиниращо средство водят до струпване на отрицателни страсти у децата - възприятие на боязън, оскърбление, засегнатост, виновност и след време доста постоянно тези страсти се изявяват като още по-силни прояви на нежелано държание - експанзия към други деца, протест против властническото образование, неистини, криене, отчуждение от родителите и другите близки.

 деца възпитаници Pixels

Тогава към този момент възобновяване на връзката и доверието с родителя е доста по-трудно, тъй като то е нарушено от силовите способи и упражняването на власт, учредена не на поддръжка, образец и диалог, а на обиди, омаловажаване и удари.

Подобни способи в миналото са били в духа на епохата и са били допустими за тогавашното общество, само че светът се трансформира и днешната действителност, цивилизационно развиване и научни постижения изрично дават преимущество на позитивните способи за развъждане и образование на децата.

 придвижване деца Thinkstock

Ето и няколко съществени насоки по какъв начин можем да избегнем шамарите и виковете и да реализираме по-добър дълготраен резултат >>>
Йоана Буковска-Давидова - Обединение "Детство без принуждение "
Насилието над деца ни коства доста - като хора и като общество. Време е да застанем дружно против него и да обединим напъните си в името на нашето бъдеще. Елате в 11:00 часа на 12 септември 2018 година в "Перото " или ни намерете от 11:00 до 14:00 часа на 14 септември 2018 година при започване на пешеходната зона пред Националния замък на културата, наоколо до бул. "Патриарх Евтимий ", с цел да сложим дружно началото на Обединение "Детство без принуждение " - за по-добро на следващия ден! Вижте какво мисли актрисата Йоана Буковска-Давидова (Yoana Bukovska-Davidova), а скоро очаквайте видео и с други известни персони, подкрепящи самодейността. #ДетствоБезНасилие
Публикувахте от Детство без принуждение в Вторник, 11 септември 2018 година
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР