Бившият здравен министър Илко Семерджиев отправи остра критика към Асена

...
Бившият здравен министър Илко Семерджиев отправи остра критика към Асена
Коментари Харесай

Илко Семерджиев: Сербезова не направи нищо като министър, програмата им беше от най-нефелните

Бившият здравен министър Илко Семерджиев насочи остра рецензия към Асена Сербезова в персоналния си профил във Facebook. По думите му в показания от нея доклад за свършена работа тя е „ отчела “ е, че е правила работни групи, анализирала е, направлявала е, давала е на прокурор всякакви хора, уволнявала е и е назначавала и така нататък – все административна работа, която по принцип се прави от администрацията и не може да бъде управнически доклад.

Ето какво написа още той:

Бях решил да напиша къс разбор за ръководството на предходната министър на опазването на здравето Асена Сербезова.

Забавих се тъй като издирвах възможния ѝ доклад, само че се оказа, че не е било нужно тъй като написаното в него изобщо не дава отговор на разбирането за това какво би трябвало да съставлява един доклад. С две думи – „ отчела “ е, че е правила работни групи, анализирала е, направлявала е, давала е на прокурор всякакви хора, уволнявала е и е назначавала и така нататък – все административна работа, която по принцип се прави от администрацията и не може да бъде управнически доклад.

В този смисъл доклад няма – няма управнически доклад, да не приказваме за политически. Управленския и политическия доклад следва да се създадат в параленост с предизборните и съдружните обещания, нещо което явно е нямало по какъв начин да чакаме от човек спуснат в ръководството и политиката от нищото – просто тъй като е срещнала Киро към фонтана на един площад, а преди този момент му е правила услуги за някакви хранителни добавки.

Поради тази причина ще обобщавам пропиляното време от декември 2021 година до август 2022 година заобикаляйки да го назовавам „ мандат “ тъй като не е даже микро-частично изпълнен. Ще се съсредоточвам единствено върху съдружното „ съглашение “ от МОЛ-а, както следва:

1. Като „ незабавна “ мярка беше посочено, че ще се организира разяснителна осведомителна акция за имунизирането за да се доближат процентите присъщи за страните от ЕС; щяха да се основават голям брой мобилни групи за имунизиране взаимно с БЧК, БЛС и университетите; да се реализира ясно разделяне на потоците на пациенти с оглед поддържане на лечебната доктрина; да се направи детайлно епидемиологично изследване, в това число Т-клетъчен скрийнинг.

Резултат: Нищо от оповестените незабавни ограничения не беше реализирано, мобилни групи не бяха основани, а дневните имунизации слязоха до най-ниското си равнище - имаше нулеви дни, макар че търсенето беше огромно, стигна се и до опашки от чакащи заради закриването на имунизационните пунктове.

2. Трябваше да се усъвършенстват протоколите за лекуване, основани на научни доказателства. Наличието на протоколи щеше да бъде наложително, а използването му – отговорност на всеки доктор.

Резултат: И досега лечебните заведения не разполагат с усъвършенствани протоколи за лекуване направени, утвърдени и наложително доведени до знанието на лекарите.

3. Конституиране на спешен щаб в региона на имунологията и епидемиологията.

Резултат: Няма основан подобен щаб, естествено няма и резултати от възможната му активност.

С това скромните „ краткосрочни “ включително „ незабавни “ ограничения могат да бъдат оценени като несвършени и заради това с нулев резултат, само че за сметка на това имаме пропиляно време, здраве и тежки последици за здравно-демографските процеси в страната поради увеличената заболяемост от Ковид оставен без лекуване на пост и лонг-Ковид следствията.

Продължавам със средносрочните и стратегическите ограничения:

4. Коригиране на несъответствието в остойностяването на клиничните пътеки, извеждане от ролята им на финансов механизъм като първа стъпка към прекосяване на нова система на финансиране – пилотен план още през 2022 година

Резултат: Не беше направено нито ребалансиране, нито пилотен план макар, че през м. април следваше да се подпише нов НРД, който да отрази тези обявени планове. Нещо повече – не беше даже направен нов НРД, заради което беше прибягнато до познатото манкиране, че нещо е свършено – Анекс, който включваше противозаконните текстове от КТД (отменени след това от ВАС) за заплатите.

5. Преформатиране на контролните функционалности на системата посредством създаване на държавна организация на национално и районно ниво; надзор на качеството – да бъдат закрити съществуващите медицински одити в МЗ; основаване на самостоятелна Агенция за медицински одит и акредитация към Народното събрание; дейно превръщане на съществуващата Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ като Агенцията да е самостоятелна от МЗ; законодателни промени за повишение успеваемостта на етичните комисии към съсловните организации; дейностите и структурите в труднодостъпни и отдалечени региони като инфекциозни, родилни и детски звена и отделения, както и обществено значими за съответния район звена да бъдат финансирани на база потенциал и нужда.

Резултат: Нищо от оповестеното не е свършено, макар че то не изисква доста време за подготовка и реализация.

6. Промяна в настоящия модел на ръководство и финансиране: Подготовка за смяна на статута на държавните и общински лечебни заведения от „ търговски сдружения “; нов закон за лечебните заведения; приемане на разпоредба за детайлна оценка на труда на медицинските експерти с оглед основаване на национална рамкова система за образуване на възнагражденията – рамковата система да регистрира минимални почасови ставки, спомагателна подготовка, размера на осъществената активност и нейното качество; финансиране на дейностите на лечебните заведения въз основата на техните действителни цели, избрани от здравната карта и на база качество.

Резултат: Нищо от оповестеното не е свършено, само че съществуващото състояние бе доста влошено – вместо Наредба за детайлна оценка на труда на медицинските експерти, Асена Сербезова подписа противозаконен КТД за заплатите (работодателите отхвърлиха да го подпишат, не беше и регистриран), с който блокира опцията за нарастването им, а и приложението на Анекса към НРД заради решението на Върховен административен съд.

Ще спра до тук, тъй като за всичко останало от „ съдружното съглашение “ в бранш Здравеопазване даже не беше изработен опит за реализация.

Ще загатна, обаче, за някои инициативи, които министър Сербезова стартира, някои от които (за щастие) се провалиха:

1. Към деня на гласуването на държавното управление – 13.12.2021 година имахме 1 844 599 души със приключен имунизационен цикъл или 26,67% общо. В края на мандата – 02.08.2022 година със приключен имунизационен цикъл са 2 064 682 (30,19%) или броя на имунизираните при Сербезова е едвам 220 083 души (едва 3,52% ръст) – цялостен неуспех на най-големия приоритет на държавното управление, с който се ангажира даже министър председателят – неуспех съпроводен с раздадени от държавния бюджет по 75 лева на пенсионерите за неизвършени от това държавно управление имунизации. Общо решилите да се имунизират към януари бяха 25 224 души, за които дължими са 1 891 800 лева, а изплатените по данни на МТСП – над 53 млн. лева Данните към МТСП и Национален осигурителен институт се подаваха от министър Асена Сербезова, тъй че тя е виновна за надплатените над 52 млн. лева – това към този момент е прокурорски проблем, с изключение на следващата демонстрация на непрофесионализъм, безнаказаност и корист с парите на данъкоплатците.

2. Ликвидиране на „ персоналните лекари “ и въвеждането на „ персонални фармацевти “ – най-странната концепция на ръководещите единствена по рода си в целия свят. Но... обяснима поради образованието и ползите на министъра.

3. Направен беше опит (отново лобистки) за лишаване на правото на лекарите да изписват бели предписания (неуспешен заради съпротива) – на собствен Събор БЛС назова самодейността на Сербезова „ голословна, неразумна и нерационална “.

4. Множество медикаменти като клексан, пулмикорт, нискомолекулярни хепарини, антибиотици и други изпаднаха в цялостен недостиг освен в аптечната мрежа, само че и в лечебните заведения, а аптекарката-министър ни успокояваше, че ги е присъединила в листата на изчезналите лекарства вместо да се погрижи да бъдат обезпечени.

5. Впоследствие промени логаритъма на СЕСПА, тъй че от оповестените над 370 изчезнали медикаменти бяха прикрити над 200, което разреши развихряне на техния реекспорт и задълбочаване на дефицитите, само че пък някои паралелни търговци навреме забогатяха. Междувременно цените на наличните медикаменти скочиха с двуцифрени цифри.

6. Междувременно изчезнаха и ротавирус-ваксините – по този начин хиляди бебета бяха сложени в тежък здравен риск.

7. Обяви, че е „ прекратила процедура на Кацаров “ за пазаруване на 12.5 милиона теста за възпитаници, оповестена на 30.12.2021 година (всъщност оповестена от нея в нейния мандат стартирал на 13.12.2021 г.) и я изпратила „ на Цацаров в КПКОНПИ с хипотеза за корупция “... – фактическо набеждаване, с очевидната цел за лично оневиняване и следваща смяна в спецификациите.

8. Обяви противоепидемичен „ План Сербезова”, в който като най-съществен фактор бяха изведени броя и запълването на интензивните кревати (при най-лекия вид на Ковид-19, при който се заемаха минимум интензивни легла) – по този начин ликвидира ограниченията в стопанската система и в опазването на здравето, тестуването, възнагражденията за първа линия и съществуването на Ковид отделенията в ЛЗ, нанесе най-големите пост и лонг-Ковид вреди върху здравето на инфектираните, само че недиагностицирани и нелекувани заболели.

9. Не обезпечи никакво съблюдаване на ограниченията и действителен надзор. Така вместо да лекува болните и да резервира здравите даде обещание да взима ограничения чак в 3 и 4 фаза, което по този начин и не се случи заради неверно (но нарочно) определения водещ аршин.

10. Лобира за увеличението на лекарствените разноски от бюджета на НЗОК, които през 2022 година сумарно надминаха даже разноските за болнична помощ.

11. Увеличиха се и директните доплащания за медикаменти, които още веднъж се нареждаха като отличник измежду всички типове доплащания в здравната система – над 80%. В безусловно число доплащанията за медикаменти в хуманната медицина към този момент доближават над 3,5 милиарда лв..

12. Прието бе и нарастване от 4 лева на 10 лева на аптечните такси за отпускне на лекарствените артикули, които са изцяло реимбурсирани от НЗОК – над 200% по-голяма от потребителската такса за обзор и лекуване при лекарите и ЛЗ.

13. Станахме очевидци на непрекъснат лобизъм за въвеждане на генерично заменяне на медикаменти даже под евфемизма „ фармацевтична грижа “ от страна на министър Сербезова – идея обслужваща само ползите на фарма-олигарси, които имат отвесно интегрирани производители, дистрибутори и вериги от аптеки.

14. За пръв път имахме признат бюджет без секторна управническа стратегия.

15. За пръв път имахме мандат без секторна законодателна стратегия.

16. Не стана ясно за какво КПКОНПИ и прокуратурата не видяха изобщо спора на ползи на министъра на опазването на здравето да съвместява държавни и неправителствени постове – факт е, че от началото до края на своя мандат министър Сербезова си остана несменен ръководител на Българския фармацевтичен съюз. Сега може да претендира да се върне отново там като ръководител.

17. Националната детска болница си остана на равнище разбори, при в това време съсипване на болница Лозенец – блокаж, загуба на време, пари и вероятности. Дори гр. Бургас изпревари Сербезова стартирайки локален план за детска болница.

18. Нов НРД за идващите 3 години не беше основан и признат, макар приключването на остарелия от 2020 година

19. Не бяха подхванати никакви стъпки за събиране на дължимите здравноосигурителни вноски, а броя н
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР