Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, обвинена в Белгия

...
Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, обвинена в Белгия
Коментари Харесай

Стачка в затвора остави Ева Кайли в ареста поне още седмица

Бившият заместник-председател на Европейския парламент Ева Кайли, упрекната в Белгия в корупция, ще остане в ареста най-малко до 22 декември, оповестиха белгийски медии. Причината е, че през днешния ден в пандиза, където е въдворена, е имало стачка и не е бил обезпечен транспорт до съда, който трябваше да дефинира мярката й за неотклонение.

Останалите обвинени по случая са съумели да стигнат до правосъдната зала и решенията за тях се чакат по-късно през днешния ден. Европейски медии оповестиха нощес, че Кайли е била преместена от пандиза в Сен-Жил в Брюксел, строен преди близо 140 години, в новоизградения затвор в Харен, където изискванията са надалеч по-добри . Прехвърлянето на арестувани от двата остарели пандиза в белгийската столица към новото оборудване стартира преди дни и Кайли е измежду първите, които получават опция за престой в усъвършенствана среда.

Белгийски медии прецизират, че по следствието за лобизъм и корупция в интерес на Катар са открити над 1,5 милиона евро в брой . Част от пачките, открити в дома на Кайли и в куфар на татко й, са били изтеглени от банка в Белгия. Очаква се тези улики да ускорят следствието, тъй като биха помогнали да се откри кой и от коя сметка е изтеглил средствата.

Европейският парламент през вчерашния ден в профил Кайли от заместник-председателското място. Ръководителят на институцията Роберта Мецола съобщи по този мотив, че Европа не е за обмен и настоя отговорните да понесат цялостната тежест на закона.

Миналия петък представителкатгръцкият евродепутат Ева Каили и още трима души - нейният сътрудник Франческо Джорджи, някогашният евродепутат Пиер Антонио Панцери и президент на неправителствената организация Fight Against Impunity, бяха задържани от белгийската полиция по съмнение в присъединяване в проведена незаконна група, пране на пари и корупция. Четиримата са упрекнати, че са оказвали въздействие върху процеса по взимане на решения в Европарламента в интерес на Катар, като в подмяна на това са получавали пари и дарове. Катар отхвърля тези изказвания. Кайли също твърди, че е почтена, съобщи нейният юрист Михалис Димитракопулос.

" Катар не е имал потребност да подкупва социалистическият евродепутат от Гърция Ева Кайли, защото последната е прилагала по-широк проект на Европейски Съюз и е получавала заповеди от ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола ", съобщи юрист Димитракопулос, представен от Euractiv.

Той добави, че документите потвърждават това и изясни, че Кайли не е поела самодейност и не е имала дневен ред.

" Г-жа Мецола я изпрати в Катар, това, което тя щеше да каже, имаше утвърждението на госпожа Мецола [...] Г-жа Мецола също изпрати чиновник на Европейски Съюз господин Роберто Бендини с нея, с цел да следи всички срещи на госпожа Кайли ", изясни той.

" Казвам ви думите на госпожа Кайли, тя изпълняваше проект, който беше почнал през 2019 година, висшият представител Жозеп Борел и Илва Йохансон [комисар по вътрешните работи] бяха решили на равнище Комисия да си сътрудничат с Катар, Кувейт и Оман ", добави юристът.

От канцеларията на Мецола обясниха, че ръководителят е дал указания по какъв начин да се показва позицията на институцията и " нищо друго ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР