Бившият японски премиер Шиндзо Абе се извини пред парламента по

...
Бившият японски премиер Шиндзо Абе се извини пред парламента по
Коментари Харесай

Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе се извини пред парламента

Бившият японски министър председател Шиндзо Абе се извини пред Народното събрание във връзка на скандал, обвързван с финансирането на събития, проведени за негови поддръжници, съобщи Агенция Франс Прес, като напомни, че прокуратурата реши да не повдига обвинявания.

През септември 66-годишният Абе подаде оставка по здравословни аргументи, откакто сложи връх като най-дълго управлявалия министър председател - близо 9 години. Той отхвърли да е знаел за проблеми с финансирането, само че призна, че някои негови изявления пред Народното събрание са се оказали погрешни. "Въпреки, че не го знаех, усещам морална отговорност. Съжалявам откровено и се оправдавам на моите сътрудници " от Народното събрание, съобщи Абе пред долната камара. "Оказва се, че съм дал пояснения, които са противоречали на обстоятелствата ", призна той, като даде обещание да работи настойчиво, с цел да може да служи на народа, като завоюва неговото доверие.

Според японските закони разноските за политически събития би трябвало да се заявяват. Канцеларията на Абе не е направила това за вечерите, проведени на няколко пъти от подкрепяща го политическа група. Канцеларията му е похарчила над 8 милиона йени (63 000 евро) за тези събития за интервал от 5 години до 2019 година, съгласно локални медии. Вчера някогашният министър председател към този момент организира конференция, първата след оставката си, на която сервира извинения, само че съобщи, че не е знаел за заплащанията. Абе към този момент беше разпитан от прокурори, само че те оповестиха през вчерашния ден, че той няма да бъде съден.

Опозиционни депутати насочиха рецензии против Абе и желаеха оставката му като член на Народното събрание. Наследникът на Абе, сегашният министър председател Йошихиде Суга, също се извини за изявления във връзка на тези заплащания. Дълго време той беше дясна ръка на Абе, напомня Българска телеграфна агенция. Скандалът избухна в миг на спад в известността на държавното управление на фона на третата вълна от ковид в страната. Абе, член на японската националистическа десница, остана на власт макар голям брой кавги по време на ръководството си. Правителството му беше упреквано, че на упоменатите събития с изключение на политически поддръжници, е канило даже член на японската мафия якудза.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР