Бившият вратар Сандер Вестервелд даде интервю за предаването Код Спорт

...
Бившият вратар Сандер Вестервелд даде интервю за предаването Код Спорт
Коментари Харесай

Вестервелд: Харесвах стила на Стоичков, имахте прекрасен отбор на Мондиала в САЩ

Бившият вратар Сандер Вестервелд даде изявление за предаването " Код Спорт " по ТВ+. Нидерландецът бе пазач на Ливърпул в годината, в която " мърсисайдци " завоюваха пет купи в една година.

Не спирате да обличате националната фланелка на Нидерландия. Как се чувствате?

- Прекрасно! За последно го направих в Ароза на снежното международно състезание. Много бях слушал за този шампионат, който е основан преди 10 години. Винаги е било огромна чест да представям родината ми. Да се срещна още веднъж с мои другари и съотборници през годините. Както се споделя - събрахме се! Когато ми се обадят за мачове на ветерани, постоянно се откомандировам.

Нидерландия още веднъж си върна славата на огромен международен гранд. Какво да чакаме от европейското състезание?

- Когато завършихме 2019 година, имахме в действителност доста мощен отбор. Много уравновесен. Бяхме се изгубили и отсъствахме от последните два огромни шампионата - европейското и международното. Сега още веднъж сме на огромната сцена. Важното е да се възвърне на 100 % след контузията страхотният ни нападател Мемфис Депай. А като цяло е видно, че отборът на Нидерландия още веднъж наподобява добре и респектира.

Как Роналд Куман към този момент като селекционер промени обстановката?

- Не мисля, че заслугата е единствено на Роналд. Нидерландия постоянно е имала огромни гении. Но в последните няколко години сякаш те изчезнаха. Или по-скоро - не бяха задоволително положителни. Сега обаче на сцената са Върджил ван Дайк, Матайс де Лихт, Френки де Йонг - все млади футболисти, които са от най-висока класа.
 Снимка 428162
Източник:

Преди три години Нидерландия загуби от България в София и възможностите ви за Мондиал 2018 изчезнаха. Какво означаваше за вас това проваляне? Все отново ние не сме огромна футболна мощ, а и сме дребна страна.

- Странно е, тъй като ние също сме дребна страна с немного поданици. Но заради избрани аргументи постоянно се представяме добре в международния футбол. И по тази причина желаеме да спечелим всеки шампионат, на който участваме - международно или европейско състезание. Но факт - пропуснахме последните два форума и в този момент сме щастливи, че се класирахме. Искаме още веднъж да покажем най-хубавото от нашето лице на света.

В последните години спечелихте против Германия, Франция, стигнахте край за Лигата на нациите. Готова ли е Нидерландия за втори успех на европейско състезание?

- Никога не знаеш. Много е значимо да ни доближи шансът. Нека да забележим дали ще имаме контузени футболисти, тъй като ще е мъчно да ги сменяем. Но несъмнено мисля, че Нидерландия е задоволително добър тим, с цел да завоюва за повторно европейската купа.

В историята Нидерландия е изгубила не един огромен край. Има ли проклинание върху вашия народен тим?

- Изглежда, че има. Но това е минало. Сегашният ни тим няма аргументи да учи история. Да, загубихме три финала на международно състезание, само че спечелихме Евро " 88. Тогава имахме шанс и нека в този момент отново е по този начин.

В изявленията за " Код Спорт " славните братя Франк и Роналд де Бур споделиха, че Нидерландия е достигнала три финала на мондиали и това е задоволително огромно достижение. Съгласен ли сте с тях?

- Ние имаме 6-7 милиона души население. И се съгласявам с тях, че да си втори в света в действителност е голямо достижение. Освен това наши тимове са печелили доста титли в евротурнирите, в това число и в модерната Шампионска лига. Сега мечтаем поради положителния ни отбор да спечелим европейското състезание.

Какво е да дебютираш в националния тим против Бразилия?

- Уау! Като да дебютираш... против най-хубавия тим в света. Помня, че губехме с 0:3 в тази контрола до 15-ата минута. Играх въпреки всичко добре. Накрая паднахме единствено с 1:3. Мисля, че този мач беше добър старт на кариерата ми.

Имате шест мача в националния тим...

- Само... Да, бях пет години в националния тим. Но имах един сериозен проблем - постоянно бях зад Едвин ван дер Сар.
 Снимка 285675
Източник:

Какъв вратар е той?

- По негово време беше най-хубавият в света. А ще остане и като един от най-големите в историята. Така че не ме е позор, че съм седял на пейката тъкмо зад Ван дер Сар. Признавам, че ми беше мъчно, тъй като желаех да играя.

Какво е да се тренира с Ван дер Сар?

- Научих доста от него. Винаги задачата ми е била да играя с най-хубавите и това е доказателство. Ван дер Сар ме направи по-добър вратар.

Помните ли срещи с български тимове или футболисти?

- Играл съм против толкоз доста противници, че...Не съм сигурен дали няма да сбъркам. Със сигурност един път се изправих с националния тим против България.

А какви са усещанията ви от българския футбол?

- Сигурно вие бихте споделили доста имена. Но аз съм нидерландец и надлежно поддръжник на Йохан Кройф и " дриймтима " на Барселона. И няма по какъв начин да не посоча едно име - Христо Стоичков. Следях го по време на цялата си кариера. Гледах мачовете му. Помня по какъв начин водеше България на международното състезание в Америка. Имахте прелестен тим. Това е футболистът, който най-вече харесвах.
 Снимка 480169
Източник:

Липсва ли ви, че в никакъв случай не сте играл за един от трите най-големи нидерландски тима - Аякс, ПСВ Айндховен и Фейенорд?

- Аз пристигам от Твенте. Това е моят тим. И се радвах, когато играем против тези три противника. Така стигнах до Ливърпул, който е един от най-великите клубове в света. Щастлив съм, че съм бил там и по тази причина не скърбя, че не съм играл в Аякс, ПСВ Айндховен или Фейенорд.

Казвате, че сте почитател на Твенте. Знаете ли, че български вратар стана първенец с вашия клуб?

- Разбира се - Николай Михайлов.

Какво мислите за него?

- Казах ви и по-рано - би трябвало да имаш шанс. Твенте имаше доста мощен тим и му трябваше класен вратар. Михайлов беше подобен. Направи значими спасявания във значими моменти. Твенте стана уравновесен отбор и това е повода да завоюва купата. Михайлов постоянно ще остане като едно от огромните имена в историята на клуба.
 Снимка 483194
Източник:

Как се стигна до прехвърлянето ви в Ливърпул през 1999 година?

- Аз играех мощно и знаех, че са пристигнали да ме гледат. Веднъж един сътрудник дойде вкъщи и ме попита дали бих отишъл в Ливърпул. Само му споделих: " Следващият въпрос! ". В Ливърпул изиграх най-силните мачове в моята кариера.

Когато Ливърпул ви купи, бяхте рекорден трансфер за вратар със 7 милиона евро. Сега Алисон коства 70 милиона.

- Рекордът ми устоя единствено един сезон. На идващия Манчестър Юнайтед взе Фабиен Бартез. За мен беше огромна чест да съм най-скъпият на този толкоз значим пост във футбола.

Приемате ли тази толкоз голяма разлика в цените от преди и в този момент?

- Същото се отнася и за заплатите. Всички ветерани бихме желали да играем в този момент. Аз постоянно съм преследвал триумфа и съм щастливец, че в Ливърпул завоювах доста. Доволен съм от това.

Как се играе пред фамозната естрада " Коп "?

- Всеки футболист желае да играе за велики клубове. Те постоянно са специфични. Ливърпул несъмнено е един от тях. Бях част от " Анфийлд ", от " Коп ", слушах песента " You " ll never walk alone ", която е най-великата във футбола. Просто беше необикновено да изляза от тунела и да бъда поздравен от тези почитатели.

Какво е да сте част от сезона, в който Ливърпул завоюва пет трофея? Случи се през 2001 година.

- Няма да не помни, че се срещнах с Рей Клемънс и Брюс Гробелаар няколко седмици преди старта на сезона. Двама велики вратари от историята на Ливърпул! Велики! След това дадох изявление и споделих, че е доста мъчно да оставиш диря в този клуб. Затова фактът, че съм част от историческия тим на Ливърпул от 2001 година, е неповторим. Никой различен не го е правил. Много съм горделив, че спечелихте пет трофея.

Първото ви огромно избавяне е против Давор Шукер...

- Да, да... Спасих му дузпа. Беше против Арсенал и ги разгромихме с 5:0. Дузпата беше при 3:0 или 4:0 през второто полувреме. Трябва да съм почтен, че Шукер извърши неприятно, а аз имах шанс да хвана ъгъла. Беше добър миг в кариерата ми. Показах се на света.

Но най-важната ви избавена дузпа е против Анди Джонсън от Бирмингам във финала за купата на лигата. Майстор ли сте на избавяне на удари от бялата точка?

- Ще ви отговоря по този начин - играх по-късно в Испания. Там спасих шест дузпи от осем бити против мен. Най-важното е да имаш шанс. Добрата дузпа би трябвало да е гол. Вратарят обаче може да стане воин в такива моменти. Особено когато са минали 120 минути и крайният победител би трябвало да се реши след дузпи. Този край против Бирмингам спечелихме по този метод.

Кое е по-правилното - вратарят избавя дузпа или футболистът изпуска?

- И двете са правилни. Ако биеш вярно дузпата, постоянно ще е гол. Вратарят може да получи преимущество, в случай че разконцентрира противника, направи даже нещо неуместно. Всичко може да помогне. За мен обикновено е дузпата да бъде гол.

Възможно ли е Ливърпул да не стане първенец тази година?

- Не!
 Карагър: Ливърпул би трябвало да съжалява за Вернер
Карагър: Ливърпул би трябвало да съжалява за Вернер

" Жалко, че клубът получи толкоз мощен финансов удар "

Какво направи Ливърпул толкоз мощен?

- Ще направя съпоставяне с Твенте, за който говорихме доскоро. Най-важното е да имаш уравновесен тим. Ливърпул имаше страхотни нападатели като Луис Суарес и Фернандо Торес, само че не и задоволително мощен отбор. Сега има и доста мощна офанзива, и доста мощна отбрана. В момента в Ливърпул играят най-хубавият бранител в лицето на Върджил ван Дайк. Имат и най-класния вратар - Алисон. Също и страхотна халфова линия, както и най-опасния нападател в света в лицето на Садио Мане. И в резултат на всичко Ливърпул побеждава противниците си по в действителност впечатляващ метод. Няма кой да спре тима в този миг.

От Премиършип в Примера дивисион с Реал Сосиедад. Кое от двете шампионати - Висшата лига или Ла Лига повече ви подхожда?

- Когато играех в Нидерландия, желаех да отида в Англия. За мен там беше най-хубавото място за футбол. Заради атмосферата, поради метода, по който хората живеят с най-великата игра. Но желаех да отида и в Испания. Да видя по какъв начин е там. И да - хареса ми животът и футболът в Испания. Там даже играта е може би още по-добра. В Англия се играе доста бързо и силово. В Испания залагат повече на техниката. Тотално разнообразни са. Не знам кое състезание е по-добро. Може би и двете разделят първото място.

Все отново се завърнахте в Англия и играхте в Портсмут. Помните ли, че съотборник ви беше един български нападател?

- Да, само че по какъв начин му беше името...

Светослав Тодоров.

- Разбира се, Тодоров! Викаха му Тоди. Сега мога да се върна на въпроса от по-рано и няма да кажа единствено Стоичков, само че и Тодоров, и Бербатов. Помня, че Тоди беше неповторим голмайстор. В тима знаеха, че би трябвало да му подадат топката в наказателното поле и той ще вкара гол. Правеше го с изключителна лекост.

Как по този начин стигнахте до Евертън, откакто сте част от историята на Ливърпул?

- Контузих се в Портсмут и останах на пейката. Исках да играя. Дейвид Мойс беше треньор на Евертън и се обади. Каза ми, че всички вратари в тима са контузени и ме помоли за помощ. Трябваше да отида единствено за четири мача. Отговорих, че мога да му свърша работа. Когато затворих телефона, си споделих: " Уау, това е Евертън! " Но по някаква причина най-близките ми другари в град Ливърпул са почитатели на Евертън. Обадих им се да ги попитам дали това е добра концепция. Всички дадоха отговор: " Страхотно е! Давай самоуверено! " В края на краищата не съм направил трансфер от Ливърпул в Евертън. Доста тимове смених сред двата. Един от най-великите мемоари в кариерата ми е, когато излязох на " Гудисън Парк " и всички почитатели ме посрещнаха като един от тях. Показаха ми магията на футбола.

Завършихте кариерата си в Южна Африка. Какъв е футболът там?

- Надявах се, че след Мондиал 2010 равнището на футбола там ще е по-високо. Но това е сложна страна. Там хората обичат най-вече ръгби и крикет. Това са огромните им спортове. Малко почитатели идваха да гледат футбол. Има доста гении, само че манталитетът не им разрешава да са същински експерти. Трудно ми беше да играя там.

Опасен ли е животът?

- Не. Живях четири години в Кейп Таун. И за целия интервал в страната чух единствено за един случай, макар че страната е известна като рискова.

Кое е спасяването на живота ви?

- Трудно е... Може би избавената дузпа против Анди Джонсън. Тогава Ливърпул завоюва първи трофей от 10 години. Тази купа ми даде ужасно доста самочувствие. Беше първият от петте наши трофея през годината.

Кой вратар най-вече ви харесва?

- Обожавам да виждам Алисон. Но съвършеният вратар е Марк-Андре тер Щеген от Барселона.
 Снимка 455577
Източник:

Какво мислите за стила на Мануел Нойер, който играе и като бранител?

- Нойер е сходен на Тер Щеген. Вече е в края на кариерата си. За мен в най-хубавото си време той беше най-хубавият в света. Сега Тер Щеген го наследява. Неговите рефлекси са фамозни. Може да играе и отвън наказателното поле като Нойер.

Защо не са доста вратарите, които изповядват този жанр?

- Вече стават от ден на ден. В Нидерландия споделяме, че вратарят би трябвало да е първият, от който стартира офанзивата. Нашите постоянно играят доста мощно с крайници. Аз одобрявам тези вратари, които избавят головете и са положителни с крайници.

Как е животът отвън професионалния футбол?

- Странно ми е, тъй като непрестанно приказвам за футбол. Щастлив съм, че бях треньор на вратарите в Аякс (Кейп Таун). Сега съм управител. Надявам се да давам своя опит на младите футболисти. Освен това работя като треньор на вратарите в националния тим до 17 години, който се класира за финалите на международното. Не съм излизал от футбола. Обожавам да играя с ветерани-легенди по света. И ще го върша, до момента в който се усещам здрав.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР