Бившият вратар и настоящ помощник треньор в Ботев (Пловдив) Лилчо

...
Бившият вратар и настоящ помощник треньор в Ботев (Пловдив) Лилчо
Коментари Харесай

Лилчо Арсов: Ще помогнем на Ботев да излезе от тази ситуация

Бившият вратар и сегашен асистент треньор в Ботев (Пловдив) Лилчо Арсов даде обстойно изявление за предаването " Код спорт " по ТВ+.

Здравей, Лилчо! Отново си част от твоя обичан Ботев (Пловдив). Изненадан ли остана от поканата на Ферарио Спасов? Чувстваше ли се леко пропуснат преди този момент от обичания си клуб?

- Лично аз не се усещах пропуснат, тъй като тук направихме една академия, която отнемаше повече от времето. Всеки мислеше, че няма да отида, само че на Ботев не се отхвърля. Не останах сюрпризиран от поканата на Ферарио Спасов, защото през 2012 година работех с него. Точно тогава постигнахме доста положителни резултати. За страдание, тогава не ни оставиха да довършим започнатото, а точно построяването на нов тим.

Какво е ситуацията в Ботев сега? Какво е обяснението ти за срутва в отбора?

- Имам пояснение, само че в този момент не желая да приказвам за сътрудници. В Ботев играят страхотни момчета и футболисти и тъкмо те би трябвало да излязат от тази обстановка. Ние просто ще им помогнем с малко повече тренировки.

Статистката на " канарчетата " наподобява отчайващо - за 13 кръга тимът е спечелил 9 точки. Как ще излезе съставът от тази рецесия?

- С малко повече тренировки от нужното, с цел да се приготви по-добре физически, защото мисля, че чисто физически тимът не изглеждаше добре. А футболистите са същите, които играха предходната година.

Има ли злощастно въздействие изгубения край за купата на България против Локомотив (Пловдив) за слабото показване досега в шампионата?

- Може би има, малко им падна гардът на момчетата. Но мисля, че не това е повода Ботев да е на това място сега.
 Юноша на Ботев (Пловдив) с повиквателна за националния
Юноша на Ботев (Пловдив) с повиквателна за националния

Лагерът на " лъвовете " започва на 5-и ноември

Ти си любим на почитателите на клуба, а те са едни от най-верните в България. Как ентусиастите разясняват обстановката сега? Вярват ли, че ще дойдат по-добри времена за Ботев?

- Нищо че не съм работил в Ботев, само че не съм изпускал мач на тима. Бил съм измежду хората, знам какво се разяснява в града. Абсолютно всички почитатели имат вяра, че това ще се случи. Това неизбежно ще стане, тъй като мястото на Ботев за мен не е това, което е сега. Мястото му е в първата шестица и битка за купата на България.

Трудно ли е, когато тим като Ботев няма стадион?

- Това е най-голямата болежка за всички. Много почитатели бързат и желаят всичко да се случи на момента, само че в действителност би трябвало да изчакаме. Има някои елементи, които още се прецизират. Много е мъчно без стадион. Когато се построи стадион " Христо Ботев ", доста по-голяма фенска маса ще идва на нашите мачове. Съвсем друго е да се играе на стадион " Христо Ботев " спрямо базата в Коматево.

Как оценяваш шампионата в елитната ни група? Отново ли ще има " съревнование с един кон " Лудогорец или Левски се приближава до хегемона в родния футбол?

- Всяка година излизат тимове с упоритости, само че мисля, че Лудогорец е най-хубавият отбор сега. Трудно някой ще ги пребори. Просто страхотна политика, добре работят хората няма какво да си кривим душата.

Какво е мнението ти за изявите на националния ни тим?

- Каквото и да кажа след тази загуба от Англия с 0:6... Мисля, че не би трябвало да има толкоз огромно текучество на футболисти, което се случи при господин Балъков. Трябва да се заложи на един състав, който може би с течение на мачовете и лагерите, ще се обиграе и ще забележим някакъв образ. Мисля, че при господин Дерменджиев ще се получат нещата.
 Основен футболист на Ботев (Пловдив) възобнови тренировки
Основен футболист на Ботев (Пловдив) възобнови тренировки

Не е ясно дали Антонио Вутов ще играе против Дунав

Защо не можем да се отлепим от дъното, кое ни пречи?

- Футболният съюз и в частност треньорската школа работят с много школи из Европа и бяха дали една методика, по която би трябвало да се работи. Примерно до преди четири-пет години децата се взимаха доста късно във футбола. Мисля, че до шест-седем години ще се получат нещата в националния тим, защото сега взимаме децата в нашите школи от 6-годишни. А това е доста значимо, тъй като за една-две години механически се приготвят доста добре. Много по-добре е да се вземат толкоз дребни, в сравнение с да бъдат четвърти-пети клас, както беше по наше време.

Обречен ли е Георги Дерменджиев на този пост или има някаква вяра?

- Абсолютно не е жертван. Мисля, че е един страховит експерт и ще се оправи със дилемите.

Целият ти живот е минал във футбола - какъв човек би трябвало да застане отпред на БФС, в случай, че Боби Михайлов подаде оставка?

- Много се разясниха нещата. Трябва да схваща от футбол, доста са нещата. Макар че нашата академия има право да гласоподава на тези конгреси, не мисля че е наша работа. Трябва да се показват кандидатури. Не се обръща внимание, особено за нашите частни школи се преекспонират нещата, че събираме такси и така нататък Но никой не споделя какъв брой пари сме вложили в нашите бази. А 99% от частните школи не влагат в бази, само че ние го направихме. Мисля, че Футболният съюз би трябвало в тази тенденция да прави нещата - най-вече основаване на бази, по-голяма повсеместност на деца, с цел да може да се получи нещо.

Намираме се въз основата, която ти и Тошко Зайцев менажирате и създадохте. Колко ви коства това начинание?

- Около 460 хиляди лева Сега е моментът да благодаря на хората, които ни помогнаха. Две момчета, които имат бизнес в Лондон ни помогнаха, а другото го финансирахме ние. Заложихме къщи, жилища, само че когато започнахме, стигнахме до извода, че без база футбол няма по какъв начин да се прави.

Колко деца упражняват на вашата база?

- Различно е според от сезона, защото зимата родителите ги е боязън да ги пускат, с цел да не се разболеят. Но към 200 деца. Но с изключение на от нас, тази база се употребява от още 600 деца, които учат в това учебно заведение. Освен нашият план, тук има и доста огромна обществена активност. Създадохме една страхотна база, само че и условия на децата от самото учебно заведение и целият квартал си карат часовете по физическо на ужасно място. Виждате защо става въпрос.

Какво искаш да постигнеш с тази база? С децата, които играят тук?

- Аз съм малко по-емоционален, когато играем. И като футболист бях по този начин, всеки ненавижда да губи. Искам да побеждаваме, да изкараме някое дете и да отиде да играе огромен футбол, въпреки че е мъчно. Не укривам, че имаме връзки с Ботев. Като се появи някое положително дете, незабавно отива в Ботев, само че се радваме. От набор 2005, които води Тошко Зайцев, две деца отидоха в Ботев и едно в Левски. Това може единствено да ни радва и е реклама за академията.
 Николай Киров харесал футболист преди прехвърлянето му в ЦСКА, от Ботев (Пд) не били заинтригувани
Николай Киров харесал футболист преди прехвърлянето му в ЦСКА, от Ботев (Пд) не били заинтригувани

Бусато бе предлаган и на Септември

Как се оправяш с амбициозните родители, които общо взето виждат във всяко дете правоприемник на Меси или Роналдо?

- По принцип мъчно се работи с хора, само че към този момент съумяваме да парираме тези неща. Не забраняваме на родителите да си гледат децата, защото в случай че не ги гледат, когато прохождат във футбола, няма по кое време. Доста са прочувствени, само че гледаме да ги стопираме малко.

Как работи школата на Ботев? Има ли подрастващи гении, които да върнат славата на тима?

- Срещаме се постоянно с Ботев, а и в този момент като започнах работа в клуба, имам наблюдаване. Има страхотни деца, страхотни гении. До 5-6 години ще излязат страхотни футболисти за България и не приказвам единствено за Ботев.

Какво е мнението ти за чужденците, които играят в българското състезание? Доколко те са нужни на клубовете?

- Не съм играл в чужбина, само че съм имал опция да приказвам с доста от тези, които са го правили. За да отидеш да играеш в чужбина, би трябвало да си най-малко три-четири пъти по-добър от локалните играчи. А като виждам тук нашите юноши са по-добри от нашите чужденци. В момента това мога да го подсигурявам.

Нека поговорим малко за твоята кариера - по какъв начин стартира флиртът ти с футбола?

- От дете, от първи клас. Живеех доста покрай остарелия стадион " Локомотив " и като деца ходехме да играем там. Пазачите непрекъснато ни гонеха, само че тогава ги нямаше тези изкушения, които са в този момент за младото потомство. По през целия ден бяхме с топката на открито. Вратар станах по-късно, в осми-девети клас, преди този момент играех халф. Ако бях траял като халф, може би в този момент щях да съм шлосер в някой цех. Но в осми или девети клас бат Мишо Карушков, Бог да го елементарни, един от страхотните вратари и първенец на България с Ботев (Пловдив) на една подготовка ме видя по какъв начин пипвам топката и сподели: " Момче, от през днешния ден си на вратата. " После с помощта на Димитър Вичев, който таман беше завършил с кариерата си, доста се занимаваше с нас. После и като боец в Първомай идваше особено без да се води на заплата. Като играех в Чирпан също. Неговите препоръки и тренировки доста ми помогнаха.

Дълъг ли се оказа пътят от най-ниските равнища на футбола ни до състава на сърцето ти Ботев?

- Дълъг път. Навремето имаше казарми, Ботев споделиха, че няма да ни оправят казармата. Тенчо Тенев се появи, беше млад треньор тогава, правеше упорит тим в Първомай и отидохме в " А " окръжна група, оттова почнахме. За страдание в този момент младите футболисти желаят на 17-18 години да влязат в първия състав на Ботев. Не е допустимо. Хубаво е да отидат малко да поиграят в " А " окръжна, във " В " група. Да видят мъжки футбол въпреки всичко.

Тогава беше доста по-трудно и конкуренцията беше доста по-голяма. Тогава " В " група може би се равняваше на равнището на сегашната " Б " група.

- Много мощна " В " група, а " Б " групата да не приказвам. Тя беше на ужасно равнище. Но дръзвам да настоявам, че тогава в Чирпан във " В " група имахме тим. С Първомай бяхме на косъм да отстраняваме Сливен за купата, който тогава беше в " А " група. А с Чирпан отстранихме ЦСКА за купата.

Четири години в тима на " канарчетата " - първият интервал. Как се стигна до прехвърлянето ти?

- Играех в Чирпан и елиминирахме ЦСКА. Тогава Ботев се сетиха, че имат там четирима-петима юноши. Първо желаеха да ни преотстъпят в Спартак (Пловдив). Знаете, че тогава брокерите бяха на власт. Преотстъпиха ме на Спартак, само че аз избрах да отида в Чирпан, тъй като желаех да играя постоянно. И като направихме този възторг за купата, почнаха да ни следят. Извикаха ме в Ботев, организирах подготовка и споделиха отново да се върна в Чирпан. Но тогава трансферните неща бяха доста сложни, трябваше да се дават бележки, не е като в този момент. Нямаше го правилото " Босман ". Върнах се в Чирпан, само че с вратаря Митко Попов нещо не се схванаха финансово и на пожар ме върнаха в Ботев. Така започнах първите четири години.
 Ботев (Пловдив) ще опита да притегли сина на Здравко Здравков
Ботев (Пловдив) ще опита да притегли сина на Здравко Здравков

Здравков - младши е младеж на Славия

Кои са незабравимите ти мемоари от този първи интервал?

- Може би дебютът ми. Бях при Боби Михайлов, който беше в тима след международното състезание в Съединени американски щати. Бях очарован от него, тъй като той тренираше напряко извънредно и ни даваше упоритост на нас, младите да упражняваме като него. Между другото доста ми е помагал, до момента в който беше в Ботев. Страхотни мемоари имам от този момент.

Как одобриха почитателите прекосяването ти от Ботев в градския противник Локомотив?

- Тогава бях на 26 години и ми споделиха, че ще подмладяват Ботев (Пловдив). На шест-седем индивида не ни възобновиха договорите. Всеки си търси тим. Но тогава не беше толкоз огромна враждата сред почитателите. Имах предложение от един различен български тим и това ми е най-голямата неточност. Съжалявам, че не отидох в Септември (София), а в Локомотив.

След няколко години в Спартак (Пловдив) и Сокол (Марково) още веднъж подписваш с Ботев. Кой се сети за теб, когато отборът беше в " Б " група?

- Бях при Тенчо Тенев и в Спартак, и в Сокол. Със Сокол (Марково) направихме страхотни мачове, малко ни остана да отстраняваме и Левски за купата. Тогава треньор им беше Люпко Петрович. Имахме доста упорит президент в Сокол, който раздаваше пари на безусловно всички футболисти. Тогава единствено аз не бях взел пари, защото си бях взел противоположна квитанция, че желая да си потегли. Така можех да си потегли когато и да е.

Влизал ли си в спорове с противникови играчи?

- На мача с Локомотив ли? Така се случи. С Киро Акалски и до момента сме си другари. Каквото се случи на терена си остава там, отвън него няма проблем.

Дани Кики сякаш беше повода...

- Между другото от Дани Кики потегли целият скандал. На нас са ни рязали главите в най-силния сезон на Локомотив, когато станаха първенци, само че сме им стискали ръцете и сме излизали. Тогава ги победихме с 1:0, а те не можаха да одобряват обстоятелството, че спечелихме. Оттам станаха свадите.

Кои треньори са съдействали за израстването ти като футболист?

- Първо бат Мишо Карушков, който ме откри за футбола. Пак ще повторя Димитър Вичев, който доста ми оказа помощ, когато към този момент навлизах в мъжкия футбол. Тенчо Тенев също изигра доста огромна роля, когато ни оправи казармата и ни взе да играем в Първомай, тъй като като спреш да играеш за година и половина, става по-трудно да се върнеш. Бог да го елементарни Сава Савов, който е първият треньор на Стоичков. Взе ни да играем във военния тим. Коце Костадинов, при който дебютирах в Ботев (Пловдив). Да не изпусна някого...

Тежка ли беше борбата ти с килограмите?

- Не ми е била тежка, само че 1998 година като ме освободиха от Ботев, тъй като щяха да подмладяват тима, отидох да играя в Спартак и в Сокол. Занимавах се със напълно други неща и въобще нямах желание да се връщам в огромния футбол, в случай че това може да се каже за " А " група. Оттам нататък им споделих: " Като не ме харесвате, ме пускайте и няма да играя. "

Какво се случи през 2008 година, когато на предварителен лагер смъкна 15 кг?

- Тренираш, ограничаваш храни и няма никакви проблеми.

За какво съжаляваш в кариерата си на футболист?

- Съжалявам, че не съм бил малко по-сериозен. Но като гледах футбола в България и нещата, които се случват, може би по-сериозно трябваше да се отнасям особено към подготвителния развой и килограмите. Не мога да кажа, че съм супер режимлия, само че почти съм пазил някакъв режим.

Каква е разликата сред шампионата, когато ти играеше в елитната ни група и в този момент?

- Разликата е, че тогава 90% играеха единствено българи. По наше време имаше страхотни футболисти, неповторими играчи.
 Ботев (Пд) се разделя с четирима играчи през зимата?
Ботев (Пд) се разделя с четирима играчи през зимата?

Лоши вести за част от чужденците и Атанас Зехиров

А за какво в този момент ги няма?

- Таланти има, само че някъде се губи връзката сред юноши и мъжкия футбол. Изкушенията за младите са прекалено много.

2012 година е последната за теб на терена - подготвен ли беше за новите провокации пред теб?

- Не мисля. Доста футболисти, които са към края на кариерата си, би трябвало да се замислят. Тази концепция, която към този момент е осъществена, я имах доста от дълго време. Но тогава нямаше по какъв начин да се случи. Просто нямахме финансите и средствата, защото в Ботев не сме взимали някакви галактически пари, както е в огромните тимове. Но малко по малко нещата се подредиха.

За малко се озоваваш в Лондон като строителен служащ. Как одобри това тестване на ориста?

- В Лондон отидох тъкмо при моя другар, който след това ми оказа помощ за игрищата. Не се бяхме виждали може би 15 години, а бяхме доста положителни другари като деца. Каза ми: " Така и по този начин, за какво не дойдеш при мен за три месеца? " Когато отидох и обсъдихме тази концепция, на него му хареса и ни оказа помощ. Не скърбя, видях какво е в Лондон. Може би в случай че не бях фамилен, щях да остана.

Строг ли си към вратарите, които тренираш?

- За страдание нямам доста време да се занимавам с вратарите, тъй като повеждам групите чисти игрово. Но в действителност съм много непоколебим към децата.

Кое те прави благополучен в живота?

- Аз съм благополучен човек - семейство, тук деца...Като им видиш усмивките, даже и сълзите някой път... Онзи ден напряко останах покъртен. Като ме назначиха в Ботев, не бях идвал известно време в академията и едно дете набор 2010 година като се разплака, не знаех накъде да се обърна. Това ме прави благополучен - детската любов, фамилията.

Разкажи ни за сина ти - ще има ли правоприемник в Ботев на вратарския пост с семейството Арсов?

- Той тренира и играе в мъжкия тим на академията. Много скърбя и ми е грях, че нямам доста време да се занимавам с него. Но персонално аз не желая да го отправям към футбола, тъй като вратарският пост е доста непризнателен. Не желая това, което съм изживял аз, да го преживее и той. Предпочитам да го насоча към треньорската специалност. Но той е вратар, въпреки всичко. Твърда глава. Иска да играе, желае да се занимава. Радва ме това, че му се тренира. По всяко време идва на нашата база. Вече всичко е и до шанс.

Къде обичаш да си почиваш?

- Обичам да вървя за риба и на лов, само че нямам доста време. В момента е много натоварена програмата. Надявам се към Нова година да имам опция да упражня някое от заниманията си.

Можеш ли да живееш без футбол?

- Вече доста мъчно. Животът ще ни мине тук, на тези стадиони. Сега считаме да създадем още едно, в случай че не ни мине котка път. Както се споделя, да създадем и покрива на къщичката. Искаме да създадем едно игрище за футбол 11, на което да си играем домакинските мачове единствено нашата академия. Надявам се следващата година да изпълним тази фантазия.

Как се виждаш след 10 години?

- Надявам се да имаме мощ да бъдем на игрищата и да се занимаваме с децата.
 Херо е отказал да поеме Ботев (Пд)
Херо е отказал да поеме Ботев (Пд)

Димитров е работил в Ботев, въпреки и единствено за 2 дни

Нещо за край на нашия диалог?

- Искам да излезем от рецесията в Ботев и да вдигнем тима. Така или другояче сме до Нова година. На този стадий това ми е най-важното. И да сме здрави.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР