Бившият водач на БСП Сергей Станишев се е изкачил до

...
Бившият водач на БСП Сергей Станишев се е изкачил до
Коментари Харесай

Преференциите доведоха до изненади

Бившият лидер на Българска социалистическа партия Сергей Станишев се е изкачил до второ място в листата на партията за европейските избори благодарение на подадения за него преференциален избор. Това оповестиха източници от екипа му.

Дали листата ще се размести, към момента не е несъмнено, защото обработването на секционните протоколи не е завършено. Ако се удостовери и при окончателните резултати, това ще бъде следващ удар за соцлидера Корнелия Нинова. По нейно гледище в началото Станишев беше изключен изцяло от алената листа. След тежки вътрешнопартийни битки предшественикът й надви и си извоюва петото място.

Сега хората на Станишев настояват, че той е събрал 28 хиляди преференции. Това е задоволително, с цел да се издигне до второто място след лидера Елена Йончева, за която се твърди, че е спечелила над 70 хиляди персонални гласа.

Заради преференциите ще има непредвидени промени и в подредбата на кандидатите на Вътрешна македонска революционна организация. Красимир Каракачанов очаква партията им да има втори евродепутат и това да е режисьорът Андрей Слабаков. Това значи, че Слабаков е спечелил мощен преференциален избор, защото в листата заема четвъртото място.

Любопитно развиване с преференциите има и при ГЕРБ. Сумарни данни в РИК демонстрират, че седмата в листата Лиляна Павлова получава 25 776 персонални гласа, до момента в който шестият - Александър Йорданов, който е претендентът на Съюз на демократичните сили в обединението за евровота, има два пъти по-малко - едвам 12 650 гласа. Гласовете на Павлова обаче не стигат, с цел да се надвиши прагът за преференцията, който за ГЕРБ е над 28 000 по неокончателни данни. Така Йорданов няма да бъде преместен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР