Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън печели най-много делегати след

...
Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън печели най-много делегати след
Коментари Харесай

Джо Байдън печели най-много делегати след супервторника

Бившият вицепрезидент на Съединени американски щати Джо Байдън печели най-вече делегати след по този начин наречения супервторник в първичните избори за президентската номинация на Демократическата партия, съобщи Асошиейтед прес.

Собствено броене на Асошиейтед прес демонстрира, че към този момент е ясно чии ще бъдат 92 % от общо 1344-те делегати, за които се съревноваваха кандидатите във вторник. Байдън има внушителна преднина, която сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс не може да навакса, макар че формалното броене на гласовете от създадените в 14 щата първоначални избори не е приключило.

Бившият вицепрезидент завоюва в 10 щата , а противникът му завоюва в 4. Според АП Байдън печели най-малко 610 делегатски места от конкуренцията във вторник, а Сандърс най-малко 513. Остават още 102 делегатски места за разпределение.

Повечето от делегатските места, които към момента не са разпределени, са от Калифорния, Колорадо и Юта . Макар и обаче Сандърс да завоюва и в трите щата, той към този момент получи най-голямата част от делегатите там.

Толкова доста делегатски места остават неразпределени, тъй като към момента не се знае дали в Калифорния някогашният кмет на Ню Йорк Майк Блумбърг ще успее да мине прага от 15% от гласовете, което би му дало забележителен брой делегати от този щат. Но без значение от това дали ще Блумбърг ще мине прага или не, Сандърс отново няма да може да навакса изоставането от Байдън, тъй като огромна част от оставащите делегатски места ще отидат при някогашния вицепрезидент.
 
Analysis: Joe Biden would raise taxes by $4 trillion, nearly 3 times more than Hillary Clinton's 2016 plan
— TheBlaze (@theblaze)

В сряда Блумбърг се отхвърли от президентската конкуренция.

Общо Байдън разполага с 664 делегати, а Сандърс с 573.

През идващите две седмици предстоят първоначални избори в още 10 щата, което ще бъде основен стадий от конкуренцията.

Делегатите са нужни, тъй като болшинството от тях ще излъчи президентската номинация на демократите на конгреса на партията през юли.

Самият Байдън заяви, че за пет дни акцията му е събрала към 22 милиона $ след успехите му на първичните избори в супервторника, съобщи Ройтерс. Той дефинира това като знак, че акцията му провокира възторг.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР