Бившият вицепрезидент на ФИФА Чун Мон-Джун спечели дело срещу решение

...
Бившият вицепрезидент на ФИФА Чун Мон-Джун спечели дело срещу решение
Коментари Харесай

Корейски милиардер спечели дело за корупция срещу ФИФА

Бившият вицепрезидент на ФИФА Чун Мон-Джун завоюва дело против решение на международната футболна централа и може когато и да е да се върне в най-популярния спорт, осведоми уеб сайтът на Международната асоциация на спортните публицисти (АИПС).

Арбитражният състезателен съд (КАС) в Лозана се произнесе в интерес на един от най-богатите южнокорейци, като постанови, че той към този момент е " излежал " наказването си.

Мон-Джун беше отхвърлен от футбола за 5 години и санкциониран 50 000 швейцарски франка поради това, че опитал да купи гласове в опит страната му да завоюва семейството на международното през 2022 година

Санкцията влезе в действие на 8 октомври 2015 година, малко откакто милиардерът разгласи, че ще се кандидатира за президент на ФИФА за конгреса на 26 февруари 2016 година

КАС анулира санкцията и редуцира наказването на 15 месеца. Така Мон-Джун към този момент го е изтърпял и още веднъж може да се върне в играта като функционер.

В претекстовете на решението на спортния арбитраж се споделя, че кореецът фактически е лобирал за корейската кандидатура в качеството си на член на изпълнителния комитет на ФИФА. Но това не било чак толкоз неправилно.

Същевременно етичната комисия на ФИФА не е потвърдила недвусмислено, че босът е употребявал корупционни практики. Опитвал е да въздейства от властовите си позиции, само че единствено като лобиране.

Чун Мон-Джун е един от синовете на създателя на концерна " Хюндай " Чун Жу-Йън. Два пъти се размина с президентския пост на Южна Корея. В интервала 1994-2011 година е вицепрезидент и член на изпълкома на ФИФА. Оглавявал е и футболната федерация на страната си.

Считан е за един от най-опитните и авторитетни предприемачи и футболни босове освен в родината си, а в цяла Азия. Любопитно е дали ще опита да стане президент на ФИФА на постоянния конгрес през 2020 година /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР