Бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас е бил настанен в

...
Бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас е бил настанен в
Коментари Харесай

Бившият вицепрезидент на Еквадор е направил опит за самоубийство в затвора

Бившият вицепрезидент на Еквадор Хорхе Глас е бил настанен в болница по-рано тази седмица, откакто е направил опит за самоубийство в строго охранявания затвор в Гуаякил, сподели през днешния ден някогашният президент на страната Рафаел Кореа в обществената мрежа " Екс ", съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Тази информация беше доказана и от адвокатката на Глас - Соня Вера. Тя добави, че сега арестуваният някогашен вицепрезидент е оповестил гладна стачка.

Глас, който към този момент два пъти е бил осъждан за корупция и на който в този момент са повдигнати нови обвинявания, беше задържан в петък при зрелищна полицейска акция в посолството на Мексико в Кито, където се укриваше от декември.

Екадорските сили за сигурност нахлуха в мексиканското посолство в Кито, а това деяние принуди Мексико да приключи двустранните връзки. 

Екадорското президентство пък съобщи, че Мексико погазва уговорките си по интернационалните съглашения и че против Хорхе Глас има издадена заповед за задържане за нелегално заграбване на средства, която би трябвало да бъде изпълнена и по тази причина той няма право да напуща Еквадор. Външният министър Алисия Барсена упрекна ръководещите в Кито, че нахлуването в мексиканското посолство съставлява " жестоко нарушение на Виенската спогодба за дипломатическите връзки ".

Хорхе Глас беше вицепрезидент на Еквадор по време на втория мандат на левия президент Рафаел Кореа, който напусна поста през 2017 година През 2020 година Кореа беше наказан задочно по огромно следствие за корупция и в този момент живее в Белгия.

В края на 2017 година Глас беше приет за отговорен в приемане на подкупи в подмяна на възлагане на публични поръчки на бразилския конгломерат " Одебрехт ". Беше наказан на общо осем години затвор, само че преди две години беше освободен предварително поради тежкото състояние със сигурността в еквадорските затвори.

През последните няколко месеца му бяха повдигнати обвинявания и по друго дело, този път за нелегално заграбване на средства, по което беше издадена заповед за задържането му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР