Пенс казва, че ще „спазва закона“, ако бъде призован да свидетелства в изборния процес срещу Тръмп през 2020 г.

...
Бившият вицепрезидент Майк Пенс каза, че ще спази закона, ако
Коментари Харесай

Бившият вицепрезидент Майк Пенс каза, че ще спази закона, ако бъде принуден да свидетелства в процеса на бившия президент Доналд Тръмп по делото за изборите през 2020 г.

„Нямам намерение да свидетелствам, но вижте, ние винаги ще спазваме закона. Но... не знам какъв ще бъде пътят на това обвинение“, каза той пред Дейна Баш от CNN в интервю, излъчено в неделя за „Състоянието на Съюза“.

„Президентът има право на презумпция за невинност. Той има право да се защити в съда“, добави той. „Но всъщност има дълбоки проблеми около това, свързани с Първата поправка, свободата на словото и останалите. Убеден съм, че той и неговият адвокат ще оспорят всички тези неща.

Пенс беше призован от специалния прокурор през февруари да даде показания пред голямото федерално жури и след известно правно преместване той даде показания през април.

В четвъртък Тръмп се призна за невинен в съда във Вашингтон, окръг Колумбия, по четири наказателни обвинения – включително заговор за измама на Съединените щати – свързани с разследването, водено от специалния прокурор Джак Смит за опити за отмяна на президентските избори през 2020 г.

Федералният съдия, който ще ръководи делото, възнамерява да назначи дата на процеса на следващото заседание на 28 август.

Пенс също каза на CBS News в интервю, излъчено в неделя, „ще откликнем на призива на закона, ако дойде, и просто ще кажем истината“, ако бъде помолен да бъде свидетел.

В интервюто си за CNN Пенс каза, че Тръмп „греши тогава и греши сега“ относно идеята, че Пенс, като вицепрезидент, председателстващ преброяването на гласовете на Електоралната колегия в Конгреса, има право да отхвърли изборния резултат.

„Американският народ заслужава да знае, че президентът Тръмп ме помоли да го наложа над моята клетва към Конституцията, но аз спазих клетвата си и винаги ще го правя. И се кандидатирам за президент отчасти, защото смятам, че всеки, който превъзхожда конституцията, никога не трябва да бъде президент на Съединените щати. Искам да кажа, че нашата конституция е по-важна от всеки един човек. Страната ни е по-важна от кариерата на всеки един човек“, каза той.

В събота вечерта Тръмп заяви в публикация на Truth Social, че „никога не съм казвал на … Пенс да ме постави над Конституцията“, наричайки бившия вицепрезидент „заблуден“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР