Бившият вицепремиер на Сингапур Шанмугаратнам е избран за президент

...
Тарман Шанмугаратнам, бивш вицепремиер на Сингапур, беше избран на церемониалния
Коментари Харесай

Тарман Шанмугаратнам, бивш вицепремиер на Сингапур, беше избран на церемониалния пост президент, според официалните резултати, на избори, разглеждани като барометър на обществените настроения към управляваща партия на фона на икономически предизвикателства.

Изборният отдел в петък обяви 66-годишния икономист за победител над двама конкурентни кандидати, след като осигури 70,4 процента от гласовете.

„Обявявам г-н Тарман Шанмугаратнам за надлежно избрания кандидат за президент на Сингапур“, каза служителят по връщането на изборите Тан Менг Дуи.

Шанмугаратнам, дългогодишен лидер на управляващата Партия на народното действие (PAP), подаде оставка от правителството и партията преди първите оспорвани президентски избори от повече от десетилетие.

„Вярвам, че това е вот на доверие в Сингапур. Това е вот на оптимизъм за бъдеще, в което можем да напредваме заедно“, каза Шанмугаратнам в реч преди обявяването на резултатите.

Въпреки че според конституцията президентството е до голяма степен церемониална, надпартийна длъжност, политическите линии вече бяха начертани преди петъчните избори за заместване на действащия президент Халима Якоб, която се кандидатира без съперници за своя шестгодишен мандат през 2017 г.

Правителството на града-държава се управлява от министър-председателя, който понастоящем е Ли Хсиен Лонг от PAP, партия, която управлява Сингапур непрекъснато от 1959 г.

Анализатори казаха, че убедителната победа на кандидата, смятан за най-близък до властта, е знак, че сингапурците като цяло все още вярват на управляващата Партия на народното действие (PAP).

„Това показва, че PAP все още е надеждна марка, стига кандидатът, който е представен, да е надежден. Тарман е възможно най-надежден,” каза политологът Уалид Джумблат Абдула от Технологичния университет Нанянг.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР