Бившият вече министър на отбраната Стефан Янев настоя да не

...
Бившият вече министър на отбраната Стефан Янев настоя да не
Коментари Харесай

Подхваща ли Стефан Янев собствен политически проект?

Бившият към този момент министър на защитата Стефан Янев настоя да не се употребява думата " война " за съветската военна инвазия в Украйна, само че откакто разбра, че ще бъде освободен от държавното управление поради това и други сходни свои изявления, разгласи открита война на премиера Кирил Петков и сътрудниците си в кабинета. Поведението му от последните дни внезапно контрастира с облика на постоянен и балансиран политик, който той се постара да построи по време на двата си мандата отпред две служебни държавни управления, назначени от президента Румен Радев през 2021 година

Откритата му борба против прозападния курс на държавното управление подхрани догатките, че Янев набира скорост за личен политически план, който най-вероятно ще се нарежда в " патриотичния " набор. Ден откакто, мнозина предвидиха, че Янев ще стори това още на 3 март – алегорична дата, отбелязваща Руско-турската освободителна за България война. Това би означавало, че той усърдно е подготвил нещата, още до момента в който е бил министър.

Към момента обаче няма изясненост дали и вероятно по кое време ще се случи сходно нещо. Самият Янев не е коментирал нищо.

Преди ден пръв обществено за план на Янев заприказва съпредседателят на участващата във властта групировка " Демократична България " Христо Иванов. " Господин Янев явно от самото начало се е готвел за лична политическа кариера и е употребявал поста си на боен министър не просто, с цел да си прави работата като подобен, а да приготвя своя личен политически план ", сподели Иванов пред бТВ.

И депутати от другите партии, и някогашни сътрудници на Янев, удостоверяват импровизирано, че той фактически е имал концепция за партия. Според едни обаче тя се е провалила поради оставката му, а съгласно други е тъкмо противоположното и процесът се е ускорил.

" Ако се реши на този ход, евентуално ще разгласи желанията си в околните дни, до момента в който още е в полезрението на обществото. Възможно е да го каже даже на 3 март ", споделят източници на Mediapool.

Сигналите на самия Янев

Часове преди министър председателят Кирил Петков да разгласи публично раздялата си с него, Янев написа дълъг статус във Facebook, където апропо се споделя: " Българските жители заслужават да бъдат представлявани съответно в държавната власт. Авантюристичният и неузрял метод е извънредно рисков, изключително предвид на военния спор в Украйна... "

След като освобождението му стана факт, Янев бе подготвен с видеообръщение, в което се обърна към премиера с думите:

" Уважаеми господин министър-председател, аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на България, послужвам само на родината и ще продължа да го върша ".

В същото видео той разкритикува множеството политически обединения, без да ги посочва. " Перспективата не наподобява по никакъв начин добра. Тя не е добра и тъй като държанието на главните политически сили в страната сега е основано на популизъм и лансиране на прочувствени тези. Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти въз основата на страданията на хората. Но аз съм убеден, че българските жители към този момент добре се ориентират в обстановката. Те са мъдри и няма да бъдат позволени да бъдат употребявани в пропагандни акции в нечий интерес ", сподели той и това ускори още повече съмненията, че се готви да влезе в политиката.

Любопитен подробност е, че въпросното видео, в което Янев нападна досегашните си сътрудници, е снимано в студиото на Военния ефирен канал (ВТК) на Министерството на защитата.

Според източници на Mediapool, в случай че Янев прави политически план, в него наложително ще взе участие и досегашният му зам.-министър Ралица Симеонова , на която той държал извънредно доста. Тя беше шеф на кабинета му, до момента в който той беше длъжностен министър председател. Засега няма публично известие Симеонова да е била заменена от поста ѝ, само че в това време в уеб страницата на Министерството на защитата секцията със заместник-министрите е недостъпна.

Макар и импровизирано, от Българска социалистическа партия с ненаситност развиват тезата, че зад новия план на Янев в действителност стоял президентът Радев. Преди ден президентът разгласи, че " не върша никакви политически планове с никого ". Той също така изрази разочарованието си от Стефан Янев. Според информация на Mediapool връзките посред им са се обтегнали през последните месеци и Радев не желал да му " пришиват " позициите и дейностите на Янев.

Ако Янев се захване с нова партия, ще има ли тя нещо общо с концепциите на Мая Манолова за нов ляв план с присъединяване на разочаровани от Българска социалистическа партия политици? Това е другият въпрос, на който към този момент няма отговор.

Още в края на януари Мая Манолова призна, че се приготвя нов политически план с нейно присъединяване, само че не показа елементи. За последно се чу, че се търси млад харизматичен водач, който да е лице на новата левица, само че към този момент подобен няма. Този проблем може бързо да се реши с безработния към този момент Стефан Янев, разясняват импровизирано депутати.

Междувременно обаче от средите на Българска социалистическа партия заподозряха различен вероятен сътрудник на Янев – изгоненият от партията Кирил Добрев . След като водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съумя да го изключи от партията, Добрев се зарече, че " ще остане бесепар " и няма да основава или да се причисли към друга партия. Нещо не му пречи обаче да влезе в ролята на " сив кардинал ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР