Бившият украински президент Виктор Юшченко иска да повдигне бойния дух

...
Бившият украински президент Виктор Юшченко иска да повдигне бойния дух
Коментари Харесай

Бивш украински президент изпраща на войници меденки с националистическо лого

Бившият украински президент Виктор Юшченко желае да повдигне бойния дух на украинските бойци с меденки, на чиито опаковки има националистическо лого, съобщи ДПА.

" Това е мед, обичан от всички, който идва от кошери от родните места на велики украинци ", написа 68-годишният Юшченко във фейсбук.

Първата партида от 25 000 меденки в опаковки с изображенията на националния стихотворец Тарас Шевченко и на спорния украински националист и антисемит Степан Бандера са подготвени да бъдат изпратени на фронта. Медът за изработката им идва от родните места на Шевченко в село Моринци, в централната Черкаска област, и на Бандера в село Стари Угринов, в западната Ивано-Франковска област.

" Нямаме общ език с московците. И с меда е същото ", написа на опаковката на сладкиша, декорирана с лика на Бандера.

Бандера е идеологическият водач на радикалното крило на Организацията на украинските националисти (ОУН). Партизаните националисти от Западна Украйна са виновни за етнически стимулирано гонене през 1943 година, при което са били убити десетки хиляди полски цивилни.

След края на Втората международна война Бандера бяга в Германия, където е погубен от сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) през 1959 година

За идващите партиди меденки украинците ще би трябвало сами да предложат какво да бъде изобразено на опаковките им, сподели Юшченко.

" Имаме в действителност най-силната войска на света. Защото силата и мощта на армията не се мерят единствено с броя на танковете, а с бойния ѝ дух! ", написа политикът във Facebook.

Юшченко беше президент на Украйна сред 2005 и 2010 година Той пристигна на власт след необикновен трети тур на изборите, до които се стигна след митинги през 2004 година

След първия тур на президентските избори през 2010 година Юшченко даде на Бандера званието " Герой на Украйна ", макар че той в никакъв случай не е бил украински жител. Решението беше анулирано от приемника на Юшченко - Виктор Янукович, отбелязва ДПА.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР