Бившият треньор на румънския национален отбор по футбол Виктор Пицурка

...
Бившият треньор на румънския национален отбор по футбол Виктор Пицурка
Коментари Харесай

Арестуваха футболна легенда в Румъния заради схема с предпазни маски

Бившият треньор на румънския народен тим по футбол Виктор Пицурка бе освободен от ареста през днешния ден сутринта, откакто мярката му задържане за 24 часа изтече, а прокурорите от Националната дирекция за битка с корупцията не желаеха налагане на 30-дневен прелиминарен арест. От антикорупционната прокуратура взеха решение да оставят Пицурка под правосъден контрол по отношение на дело за закупуване на медицински произведения по време на пандемията от КОВИД-19, оповестява телевизия Диджи 24.

Синът му Александру Пицурка обаче е упрекнат в съучастничество по делото, откакто бе разпитан през днешния ден от следователи.

" Нямам нищо общо с тази спекулация ", сподели Виктор Пицурка на излизане от ареста, откакто прекара нощта зад решетките.

Според правосъдни източници неговият наследник Александру Пицурка е упрекнат в съучастничество в закононарушението пазаруване на въздействие.

Вчера Националната дирекция за битка с корупцията заяви за задържането на Виктор Пицурка и на генералния шеф на държавната отбранителна компания РОМАРМ (ROMARM) Габриел Цуцу.

Делото касае доставки на несъответстващи защитни маски във военните лечебни заведения в страната, настояват източници на телевизия Диджи 24. Една от компаниите, направили тези доставки, е благосъстоятелност на Александру Пицурка. Смята се, че Виктор Пицурка е употребявал въздействието си, с цел да улесни достъпа на компанията на сина си до по-добре платени контракти. Според вестник „ Проспорт “ в тази ситуация са забъркани и чиновници на министерството на защитата.

Според антикорупционната прокуратура на фона на пандемията от КОВИД-19, в интервала от 19 март 2020 година до 16 септември 2021 година, генералният шеф на РОМАРМ Габриел Цуцу е сключил контракти за публични поръчки за закупуване на седем несъответстващи на условията машини за произвеждане на защитни маски. Договорите са били подписани със съдружничество от компании, измежду които тази на Александру Пицурка. По този метод компанията РОМАРМ е била ощетена със сумата от 8 647 584 леи (близо 1,8 млн. евро).

Според прокурорите Габриел Цуцу е изискал също от фирмите да вкара собствен другар във веригата за доставки на несъответстващи защитни маски под прикритието на контракт за консултантски услуги без въпросното лице да прави действителни търговски действия. Въпросният другар следвало да получава 40 % от облагата. В подмяна на тази " услуга " обвиненият Габриел Цуцу е дал да се разбере, че има въздействие върху длъжностни лица в министерството на защитата и че ще ги накара да разпореждат контракти за доставки непосредствено и без обществени процедури на въпросните компании, както и че ще одобряват безпроблемно въпросните артикули и ще заплащат в точния момент за тях.

Victor Piţurcă a fost pus sub control judiciar în dosarul măștilor pentru Romarm, conform unor surse judiciare. Imagini cu fostul selecționer ieșind din sediul DNA.
— StirileTVR (@StirileTVR)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР