Бившият социален министър Ивайло Калфин прогнозира бум на безработица предвид

...
Бившият социален министър Ивайло Калфин прогнозира бум на безработица предвид
Коментари Харесай

Правителството се страхува да управлява кризата, отлага спасяването на икономиката

Бившият обществен министър Ивайло Калфин предвижда взрив на безработица поради изключителната обстановка, в която се намира страната ни поради разпространяването на ковид. Калфин регистрира, че към този момент най-силно се виждат вредите върху туризма, ресторантьорството и превоза. Според него обаче обстановката ще стане доста по-тежка и ние би трябвало да сме подготвени.

Към началото на април от Европейски Съюз би трябвало да получим към 800 млн. евро за подкрепяне, само че тези пари няма да стигнат сигурно, тъй че нашият бюджет също би трябвало да поеме ангажимент към бизнеса. За жал всеки ще заплати за тази рецесия, тя ще е неизбежна, съобщи ексминистърът.

Той разкритикува държавното управление поради слабата му подготовка и боязън да ръководи рецесията. "Икономиката е като жив организъм и когато му спреш въздуха, той стартира да умира. Не можеш да отлагаш ограниченията с месеци в последна сметка. Знаете ли, аз съм сюрпризиран, че към момента нямаме прогнози за какъв спад на стопанската система би трябвало да се готвим. В Германия, да вземем за пример, знаят, че този спад ще е сред 7 и 20 %. Трябва да се излезе и да се каже какви ще са загубите при първи вид и какви ще са при втори вариант'', заключи някогашният вицепремиер.

Относно мярката страната да заплаща 60% от заплатите на чиновниците от фирмите в най-тежко засегнатите стопански браншове, Калфин уточни, че резултатът ще зависи от това какви ще са критериите за даването на финансовите помощи на компаниите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР