Бившият социален министър Емилия Масларова осъди държавата в Европейския съд

...
Бившият социален министър Емилия Масларова осъди държавата в Европейския съд
Коментари Харесай

Емилия Масларова осъди държавата в Страсбург

Бившият обществен министър Емилия Масларова осъди страната в Европейския съд по правата на индивида, тъй като в мнения на обществени фигури за наказателното дело против нея е погазена презумпцията за невиновност. Това оповестява уеб сайтът news.lex.bg.
Съдът в Страсбург ѝ присъжда отплата от 5000 евро и още 3000 евро за разходи по делото. Те са поради изявления на прокурор Стелиана Кожухарова – представител на някогашния основен прокурор Борис Велчев и на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев, с които европейският съд приема, че е нарушено правото на Масларова да бъде считана за почтена до доказване на виновността ѝ.
Масларова беше пратена на съд през 2010 година за закононарушения по работа и длъжностно заграбване в изключително огромни размери, свързани с ремонта на Центъра за сложно обществено обслужване в Стара Загора. Според обвинителния акт тя дружно със фамилния си другар и шеф на компания „ Стара Загора 2007 “ Венцислав Драганов и техни помагачи са присвоили 11 млн. лв. от отпуснати близо 19 млн. лева за ремонта на постройката.
През декември 2015 година състав на Софийския градски съд (СГС) с ръководител Димитрина Ангелова оправда всички подсъдими, а в претекстовете на съда година по-късно беше записано, че от нито една от експертизите не излиза наяве какъв брой пари са били изхарчени в ремонта.
Прокуратурата стачкува, само че през лятото на 2017 година Софийският апелативен съд (САС) записа в решението си, че „ неуместно дефинираните обвинявания “ са попречили за реализиране на неоправдателни присъди по делото. Според апелативните съдии Снежана Душкова, Карамфила Тодорова и Иван Стойчев по делото са събрани доказателства за породени вреди, само че са били по този начин подредени, че не излиза наяве какво твърди обвиняването. Затова САС реши, че делото би трябвало да бъде върнато на прокуратурата, вместо да удостоверява оправдателните присъди.
Оттогава към този момент година и половина делото е висящо на досъдебна фаза.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР