Бившият социален и външен министър Ивайло Калфин сподели, че е

...
Бившият социален и външен министър Ивайло Калфин сподели, че е
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Гуверньорът на БНБ не трябва да е политически обвързан, както и да не е експерт банкер

Бившият обществен и външен министър Ивайло Калфин показа, че е изцяло предстоящо, че Илиана Иванова е била предпочетена за еврокомисар от Урсула фон дер Лайен.

" Аз мисля, че няма изненада нито във връзка с избора, нито във връзка с ресора. Защото Европейската комисия е политически орган. Г-жа Фон дер Лайен е от Европейската национална партия, там има европейски фамилии. Така че щеше да бъде извънредно необичайно в случай че ЕНП се откаже от едно от своите места в Еврокомисията. Така че този избор значително беше съдбоносен. По отношение на ресора, идната година по това време ще има избори за европейски парламент. В момента всички начинания на Европейска комисия са на фаза на привършване на почнали към този момент законодателни стратегии и процедури. Също мисля, че е обикновено да бъде даден същия сектор на госпожа Иванова, тъй като разбъркване в комисията и натоварване на някои от сегашните комисари с нови задания едва ли ще е най-нормално. Европейска комисия има мандат 5 години и там няма връзка сред този състав на комисията и идващия. Следващият европарламент ще сложи нови цели ", сподели той.

" За мен най-добре е поста гуверньор на Българска народна банка е да не бъде политически. Да не бъде и специалист банкер. Идеално е да бъде някой, който схваща от макроикономика, и да не е привързан политически, в случай че желаеме да имаме самостоятелна централна банка. Това са в някакви идеални параметри, несъмнено. Според мен централната банка до този миг си прави доста добре работата. От нея зависи финансовата непоклатимост на страната ", добави Калфин.

Относно бюджета той разяснява: " Сега сме края на юни, бюджетът е за тази година, а тя е предходна половината. Този бюджет не можем да чакаме от него огромни политики. Това, което той прави, е на процедура да повтори това, което бяха предложили от служебното държавно управление с доста по-малък недостиг като финансовият министър е намерил източници и твърди, че ще бъдат по-високи приходите. За това понижава финансовите разноски, които бяха доста високи. Изравнява сметките, тъй че дефицитът да падне под 3 %. Това не са нови политики, а такива, които ги имаше. Когато забележим бюджета на това държавно управление за идната година, тогава ще разберем дали огромните проблеми, които са значими, свързани с бедността, с профила на стопанската система, с това, че в някои браншове липсват доста служащи, това са огромни проблеми, които бюджетът би трябвало да даде опция на бизнеса, с цел да се повишавата качеството на живот на българина ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР