Бившият собственик на отбор във Формула 1 Еди Джордан разкри,

...
Бившият собственик на отбор във Формула 1 Еди Джордан разкри,
Коментари Харесай

Сена преговарял да стане съдружник на Еди Джордан

Бившият притежател на тим във Формула 1 Еди Джордан разкри, че е преговарял с именития бразилски водач Айртон Сена за договорка за „ сериозна част ” от едноименния отбор във Формула 1. Ирландецът разгласи това в подкаста на Дейвид Култард Formula for Success и изясни, че Сена е бил най-големият гений, с който той не е съумял да подпише.

Сена завоюва три международни трофеи с Макларън, за сезон 1994 мина в Уилямс, само че почина на 1 май 1994 на пистата „ Имола ”.

Джордан изясни, че е забелязал Сена още при започване на 80-те години, когато той е пристигнал да кара в Англия, с цел да се опита да пробие в дребните формули.
 Перес-старши съпостави дуела сред Макс и Чеко с този сред Прост и Сена Перес-старши съпостави дуела сред Макс и Чеко с този сред Прост и Сена
„ През 1982 година за мен работеше един човек – Джим Райт, който беше мой скаут – изясни Джордан. – Тогава ние работехме по-различно от другите. Джим следеше дребните формули, с цел да реши кой водач оттова може да кара във Формула 3. Защото множеството водачи, които караха за мен: Мартин Брандъл, Джони Хърбърт, Жан Алези, всички те разполагаха с малко пари, само че аз постоянно успявах да намеря спомагателен бюджет и по този начин да мога да употребявам най-хубавия водач. ”
 Джордан: Алонсо загуби трофеи поради алчността си Джордан: Алонсо загуби трофеи поради алчността си
Джордан се върна към 1982 година, когато Сена кара във Формула Форд 2000.
 Маса: Макс е като робот, Люис е като Шуми и Сена Маса: Макс е като робот, Люис е като Шуми и Сена
„ Джим Райт ми сподели: Господи, Еди, би трябвало да видиш това момче Да Силва, тогава Сена беше прочут по този начин. Той беше приключил трети във фестивала на Формула Форд, беше бърз. И караше във Формула Форд 2000 за Денис Ръшен. Помня, че отидох да го виждам на „ Снетертън ”. Гледах го на S-образните завои, там, където множеството водачи не могат да минат това място на цялостна газ, а той всякога минаваше на цялостна газ и нито един път не изпусна точката на влизане в завоя, там, където трябваше да стъпи предна лява гума. Стана ми ясно, че това момче е страховит по повод контрола над колата, чувството за скорост, точността на пилотиране и това, че може да повтаря всичко това обиколка след обиколка. ”
 Джордан: Верстапен ще стане най-великият в историята Джордан: Верстапен ще стане най-великият в историята
Разбира се, Джордан незабавно стартира да работи, само че не реализира триумф.
 Формула 1 не е не запомнила Айртон Сена Формула 1 не е не запомнила Айртон Сена
„ Опитах се да го привлека за сезон 1983, само че не съумях, защото той беше водач на Марлборо – добави Джордан. – Още не се бях наложил задоволително, Дик Бенет с Уест Съри Рейсинг беше значимата съчка във Формула 3. Аз обезверено се пробвах да привлека Сена. Накрая на сезона двамата с Бенет се съюзихме, защото аз си осигурих спонсорство от Марлборо за Гран При на Макао, където се събираха най-силните водачи във Формула 3 от целия свят. След това съревнование Айртон промени семейството си от Да Силва на Сена и в никакъв случай повече не се качи в болид от Формула 3. По-късно той беше индивидът, който насочи Рубенс Барикело към мен, с Айртон си останахме положителни другари. ”
 Леклер: Постигнахме задачите си със SF-23, само че Ред Бул свършиха по-добра работа Леклер: Постигнахме задачите си със SF-23, само че Ред Бул свършиха по-добра работа
И по този начин стигаме до 1993 година, когато Джордан и Сена към този момент договарят за договорка – Айртон да стане съсобственик в отбора и да кара за ирландския тим.
 Защо Ферари не съумя да притегли Нюи Защо Ферари не съумя да притегли Нюи
„ Айртон беше отчаян от Макларън, като говорихме преди той да подпише с Уилямс – добави Джордан. – Предложих на Сена 50% от отбора, без пари, само че при изискването, че ще е съсобственик и ще продължи кара. Знаех, че с Айртон на борда, цената на Джордан Гран При ще нарасне най-малко двойно. Щях да му отстъпя половината тим, само че да печеля повече с увеличението на цената на отбора. Не съм сигурен, че щяхме да се разберем дефинитивно с Айртон, само че истината е, че бяхме доста напреднали в договарянията и аз бях сигурен, че желая тази договорка да се случи. Сена искаше да има тим, а аз щях да му дам тази опция. ”
 Още един път: Сена е щял да отиде във Ферари Още един път: Сена е щял да отиде във Ферари
Разбира се, всичко това е в областта на неосъществените благоприятни условия, само че знаете, че Лука ди Монтедземоло, някогашният президент на Ферари, към този момент на няколко пъти разгласи, че по същото време е приказвал със Сена да премине в отбора от Маранело. Така че, никой не знае какво е щял да избере именитият бразилец.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР