Бившият собственик на Harrods Мохамед Ал Файед, чийто син загина в автомобилна катастрофа с принцеса Даяна, умира на 94

...
Мохамед Ал Файед, пищният бизнесмен, роден в Египет, чийто син
Коментари Харесай

Мохамед Ал Файед, пищният бизнесмен, роден в Египет, чийто син беше убит в автомобилна катастрофа с принцеса Даяна, е загинал, казва семейството му

От ДАНИКА КИРКА, КАРА РУБИНСКИ и ДЖИЛ ЛОУЛЕС 1 септември 2023 г., 17:17 ч. Принцеса Даяна е починала тази седмица, съобщи семейството му в петък. Той беше на 94.

Ал Файед, дългогодишният собственик на универсален магазин Harrods и футболен клуб Фулъм, беше съсипан от смъртта на сина си Доди Файед в автомобилната катастрофа в Парис с Даяна преди 26 години. Той прекара години в оплакване на загубата и в борба с британския истаблишмънт, който обвини за смъртта им.

„Г-жа Мохамед Ал Файед, нейните деца и внуци искат да потвърдят, че нейният любим съпруг , техният баща и техният дядо, Мохамед, почина мирно от старост в сряда, 30 август 2023 г.“, се казва в изявление на семейството му, публикувано от клуба Фулъм. „Той се радваше на дълго и изпълнено пенсиониране, заобиколен от любимите си хора.“

Ал Файед беше убеден, че Доди и Даяна са били убити в заговор, ръководен от принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II. Той твърди, че кралското семейство е организирало инцидента, защото не им харесва Даяна да излиза с египтянин. Ал Файед твърди, че Даяна е бременна и планира да се омъжи за Доди и че кралското семейство не може да приеме принцесата да се омъжи за мюсюлманин. списъкът на предполагаемите заговорници включваше Филип, двама бивши шефове на лондонската полиция и ЦРУ.

Разследването заключи, че Даяна и Доди са загинали поради безразсъдните действия на техния шофьор - служител на хотел Риц, собственост на Ал Файед — и папараци, преследващи двойката. Отделни разследвания в Обединеното кралство и Франция също заключиха, че няма конспирация.

Връзката на Ал Файед с кралското семейство наскоро беше изобразена в пети сезон на „Короната“, в която милиардерът, изигран от Салим Дау, се запознава с Даяна.

Ал Фаяд, син на училищен инспектор, е роден на 27 януари 1929 г. в Александрия , Египет. След ранни инвестиции в корабоплаване в Италия и Близкия изток, той се премества във Великобритания през 60-те години на миналия век и започва да изгражда империя.

В пика на своето богатство Ал Файед притежаваше хотел Ritz в Париж и футболен отбор Фулъм в Лондон, както и Harrods, луксозният универсален магазин в столичния квартал Тони Найтсбридж. която документира богатствата на най-богатите хора във Великобритания, определя състоянието на семейството на 1,7 милиарда паунда (2,1 милиарда долара) тази година, класирайки Ал Файед като 104-ия най-богат човек в страната.

Ал Файед за пръв път влезе в заглавията през 80-те години на миналия век, когато се бори със съперника си магнат „Тайни“ Роуланд за контрола над групата House of Fraser, която включваше Harrods.

Ал Файед и брат му купиха 30% дял в House of Fraser за 130 милиона паунда през 1985 г. Те платиха допълнителни 615 милиона паунда, за да поемат пълен контрол през следващата година.

Ал Файед също беше ключов играч в скандала „пари срещу въпроси“, който разтърси британската политика през 90-те години .

Ал Файед беше съден за клевета от британския депутат Нийл Хамилтън, след като бизнесменът заяви, че е дал на Хамилтън пликове с пари и разкошен престой в Риц през Парис, в замяна на задаване на въпроси в Камарата на общините.

Адвокатът на Хамилтън, Дезмънд Браун, твърди, че обвинението е фантазия, казвайки: „Ако имаше олимпийски медали за лъжейки, г-н Файед би бил основен претендент за злато.“

Жури се произнесе в полза на Ал Файед през декември 1999 г.

Но той никога не беше приет от Британско заведение. Правителството два пъти отхвърли молбите му за гражданство, въпреки че причините така и не бяха оповестени публично.

Ал Файед купи аутсайдера на лондонския футболен отбор Фулъм през 1997 г. и похарчи щедро за треньори и играчи, за да подобрят представянето си. Беше успех, като клубът спечели промоция във Висшата лига през 2001 г.

Ал Файед също беше приятел с Майкъл Джексън и нареди да издигнат статуя на поп звездата извън стадиона на Фулъм в Лондон през 2011 г., две години след смъртта на Джаксън.

Никога не е бил популярен сред феновете на Фулъм, но е премахнат през 2013 г. от наследника на Ал Файед като собственик на отбора, Шахид Хан .

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР