Бившият служебен премиер Стефан Янев и Възраждане на Костадин Костадинов

...
Бившият служебен премиер Стефан Янев и Възраждане на Костадин Костадинов
Коментари Харесай

Как Стефан Янев и Възраждане приеха еврото, срещу което готвят референдум

Бившият длъжностен министър председател Стефан Янев и " Възраждане " на Костадин Костадинов по едно и също време подеха нападателна акция против въвеждането на еврото като публична валута в България - Янев оплака лв. като " последния излишък от суверенитета на българската страна ", а Костадинов разгласи курс към привикване на референдум по проблема.

Проверка на BIRD в обществените имотни заявления на най-отявлените съперници на общата европейска валута обаче демонстрира, че самите те от дълго време са я " приели " за персонално прилагане.

Декларациите на Стефан Янев в демонстрират, че към датата на назначението му като министър-председател той и брачната половинка му държат спестяванията си в депозитни сметки в евро. 19 284 евро са оповестени по сметка на Янев, а 17 000 евро - на неговата жена Пенка (или общо малко под 71 000 лв).

При освобождението му от пост през декември 2021 година, когато служебният кабинет съобщи властта, депозитът на Стефан Янев се усилва до €39 680 (равностойността на 77 773 лв), като той е заявил и 13 100 лева налични средства.

" Помните ли, заловен в гей оргия? Стефан Янев се разгласи срещу еврото, само че той и брачната половинка му си държат спестяванията в евро. Съпругата му има организация за недвижими парцели, а обявите ѝ в интернет са също в евро ", разясняват публицистите.

BIRD обръщат внимание и на готовността на част от депутатите от " Възраждане " да държат личните си пари в европейски валути, до момента в който обществено пропагандират избиратлеите против въвеждането на еврото.

Журналистите от проверяващия уебсайт демонстрират, че зам.-председателят на 47 Народно заседание Цончо Ганев е купил автомобил на лизинг и апартамент със заем от юридическо лице, като изплаща средствата по двете покупко-продажби в евро. Неговата брачна половинка има 52 060 евро (равностойност: 104120 лева.) в банков влог в страната. Двамата имат и общо 40 000 лева налични средства в българска валута.

Депутатът Иво Русчев е заявил 50 000 евро налични парични средства наред с 21 000 лева банков влог. Ипотечният му заем също е в евро.

Костадин Костадинов въпреки всичко е оповестил, че държи спестяванията си в левове, в левове взема и заеми (180 524 лева дължими по жилищен заем, а 3240 лева - по потребителски).

Колегата му Стоян Таслаков е предпочел влоговете му да са не в левове, а в английски паунди (общо малко над 31 хиляди), и да се държат не в банки в България, а в чужбина.

Разминаването сред персоналния финансов избор на партийните фрагменти и формалната им линия, че въвеждането на еврото ще е " национално изменничество ", припомня на резултата от следствието на Мария Цънцарова от bTV за 4-матаваксинирани против Covid-19 депутати от " Възраждане ".

Иво Русчев и Стоян Таслаков също бяха измежду представителите на партията, чийто персонален избор се оказа в цялостен раздор с посланията на парламентарната група. Таслаков твърдеше, че го е направил " под напън ", с цел да защищити здравето на 94-годишната си баба.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР