Бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги

...
Бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги
Коментари Харесай

Близнашки: Поправките в Конституцията за служебното правителство се дължат на озлобление заради падането на Кирил Петков

Бившият длъжностен министър председател и специалист по конституционно право проф. Георги Близнашки разяснява в студиото на „ Офанзива с Любо Огнянов “ по " Нова Нюз " готвените промени в Конституцията.

" Поправките в Конституцията, особено за служебното държавно управление, са неверни и се дължат едно настървение поради рухването на държавното управление на Кирил Петков, което пристигна с доста очаквания и упования. Когато то беше неодобрено с избор на съмнение се стигна до служебно държавно управление и те явно не могат са се примирят, че властта им се изплъзна от ръцете и по тази причина в този момент се пробват да махнат фигурата на служебното държавно управление ", счита той.

Държавният глава, когато назначава държавно управление, се пробва освен да задава звук, само че и да го управлява, уточни Близнашки. Служебният министър председател не би трябвало да се поддава на тези внушения, добави той.

Добра концепция е така наречен пророгация – да се удължи работата на Народното събрание до деня на изборите, съобщи професорът.

По тематиката за двойното поданство Близнашки е на мнение, че това води до раздвоение на лоялността. Ако искаш да работиш за родината е най-добре да се откажеш от едното поданство, съобщи той.

Конституционалистът сподели, че сега България е под доста тежък външен напън, което е мъка за националната ни държавност.

В момента се прекрачват всевъзможни граници във връзка с измененията в правосъдната власт, разделят се два съвета, с което се подлага на подозрение правилото за единение на правосъдната власт, сподели той. Трябва да се запазят двете колегии, само че да се урегулират техните взаимоотношения, уточни професорът. По негови думи ориста на основния прокурор ще се взема решение от мощните на деня, което е бомба със закъснител.

Внушението за правосъдните промени идват извън, от Велики сили, чийто правни системи нямат общо с европейската традиция и най-новите трендове в развиването на европейския конституционализъм.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР