Бившият словашки премиер Роберт Фицо, чиито възгледи са близки до

...
Бившият словашки премиер Роберт Фицо, чиито възгледи са близки до
Коментари Харесай

Роберт Фицо пак ще слага митничари на границата на Словакия с Унгария

Бившият словашки министър председател Роберт Фицо, чиито възгледи са близки до тези на Виктор Орбан, завоюва парламентарните избори със своята партия " Смер - Социална народна власт ". Той съобщи, че чака президентът да му връчи мандат за сформиране на държавно управление и предвижда, че договарянията за коалиция може да траят минимум две седмици, съобщи Ройтерс.

Фицо, който по време на акцията даде обещание да приключи военната помощ за Киев, съобщи на конференция, че Словакия има по-големи проблеми от помощта за Украйна, само че ще направи всичко допустимо за започване на мирни договаряния за Украйна. Той акцентира, че позицията му е непроменена, оповестява БНР.

" Готови сме да оказваме помощ на Украйна за филантропичните ѝ потребности и за възобновяване ѝ, само че позицията ни по отношение на въоръжаването ѝ е известна ", означи Фицо.

" Смятаме, че Украйна е голяма покруса за всички. Ако на " Смер " бъде предоставено да образува държавно управление..., ще създадем всичко по силите си да организираме мирни договаряния допустимо най-скоро ", съобщи пред публицистите Фицо, представен от Агенция Франс Прес.

Външнополитическата ориентировка на Словакия няма да се промени, само че това не значи, че няма да се отнасяме сериозно към някои въпроси, свързани с Европейски Съюз, сподели още той.

Бившият министър председател съобщи също, че ще бъдат обновени граничните инспекции по границата с Унгария. Словакия би трябвало да възобнови граничния надзор с Унгария, с цел да понижи притока на незаконни мигранти, сподели той и добави, че това е един от първите цели на евентуалното му държавно управление.

Министърът на външните работи на Унгария приветства успеха на Фицо, като съобщи, че той споделя позицията на унгарското държавно управление по въпроси като миграцията и войната в Украйна.

" Роберт Фицо има същите възгледи по въпросите за войната, миграцията и половете. Победата му дава сериозна опция за подсилване на Вишеградската група ", написа външният министър Петер Сиярто във Facebook.

Президентката на Словакия Зузана Чапутова сподели, че през днешния ден ще даде на спечелилия от изборите мандат за съставяне на държавно управление, което значи, че някогашният министър председател Роберт Фицо ще получи първи опцията да направи коалиция, съобщи Ройтерс.

Чапутова не назова по име партията на Фицо " Посока - обществена народна власт ". Партията завоюва изборите с 22,94% от гласовете, а демократичната партия " Прогресивна народна власт " остана с 17,96%. В Народното събрание места завоюваха още пет партии.

Вчера Фицо получи поздравления и от Корнелия Нинова, която написа мощни думи след триумфа на своя " другар ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg