Бившият следовател от Бургас Иван Христов е оправдан вече на

...
Бившият следовател от Бургас Иван Христов е оправдан вече на
Коментари Харесай

Уволнен следовател, подозиран за връзки с Очите, оправдан втори път за инцидент в бара си

Бившият следовател от Бургас Иван Христов е оневинен към този момент на две инстанции за персонално укривателство, заяви, като се базира на своя информация.

Христов беше уволнен от системата заради несъответственост, тъй като имал хотел и бар " Вира Тики " в Слънчев бряг.

Разследването против него обаче стартира преди 4 години след стрелбата против Димитър Желязков-Митьо Очите и възможни връзки сред двамата, които по този начин и не бяха потвърдени.

Вместо това Христов беше пратен на съд за персонално укривателство след битов случай в заведението му - пийнал немски екскурзиант размахвал нож вътре, само че бил обезвреден , като Христов бил свидетел, тъй като бил в заведението по това време. След като напуснал бара, екскурзиантът бил атакуван от група младежи, които го пребили и ограбили. Обвинението на някогашния следовател е, че споделил по-късно на служителите на реда, че потърпевшият бил пребит от други непознати туристи, до момента в който съгласно проверяващите, причинителите били българи.

Първоначално той даже беше упрекнат в корист със служебно състояние, а по-късно и за насила над чиновници на Министерство на вътрешните работи, че им e казвал какво да пишат , а те се тормозили, тъй като им декларирал, че води следствия против служители на реда и по негова преценка " може да обърне по-сериозно внимание на някои от жалбите ".

Накрая делото беше импортирано в Спецсъда, който предходната година оправда Христов за персонално укривателство - че e желал да прикрие тримата причинители на побоя, които били чиновници на заведението му. Преди дни Апелативният профилиран углавен съд (АСНС) е удостоверил напълно присъдата на първата инстанция.

От хода на делото пък стана ясно, че казусът е много по-различен от в началото описваната обстановка.

Германецът Карл Пол Михаел Амбос бил на отмора в Слънчев бряг през 2015 година и оставил на диджея в бар " Вира Тики " свои дискове. През юни идната година още веднъж отишъл на отмора в комплекса. Според очевидци бил пийнал, когато видял заведението и решил да влезе, с цел да си търси дисковете. Тъй като говорел единствено немски, не съумял да се разбере с личния състав и се ядосал - почнал да блъска по бара, да крещи и да размахва нож . Хората в близост обаче го изблъскали, прибрали ножа и Амбос излязъл на открито. Няколко млади мъже обаче го последвали и го пребили, като му взели мобилния телефон.

Инцидентът в заведението се разиграл в наличието на Христов, който бил на последна маса с кучетата си. Той подал сигнал в полицията за буйстващия чужденец. Пред служителите на реда обяснил, че пийнал екскурзиант тормози клиентите, наскърбява ги и размахва нож. След това Христов споделил, че пияният влезнал в спор с англоговорящи туристи, които му нанесли побой на улицата, след което избягали.

Двамата отзовали се служители на реда били упрекнати от началника си, че не се обадили на проверяващ служител на реда , а те се оправдали с това, че били обезпокоени по какъв начин ще реагира Христов. Според тях следователят и част от личния състав на бара взели участие в случая с екскурзианта, само че не написали това в докладната бележка, тъй като знаели какво работи Христов.

Друг очевидец пък споделя, че още в бара спорел със следователя, тъй като той споделил на служителите на реда, че германецът не е бил пребит неоснователно, тъй като преди този момент тормозил клиентите.

Съдилищата не дават религия на показанията на служителя на реда, който твърди, че се почувствал " обработен " от Христов, тъй като служителят говорел единствено за свои внушения.

" Иван Христов стартира да ме обработва вербално като споделяше: Ти да не вземеш да му повярваш на този ... Аз това го одобрих като влияние, с цел да не отразим в докладната бележка тази версия за случилото се ", споделил служителят на реда по време на следствието. Пред съда той самичък признал, че Христов не е участвал на снемането на пояснения от останалите и декларирал най-после, че не е имало интервенция в следствието от негова страна.

Според съда причина за пропуските на служителите на реда при започване на случая са терзанията им от Христов, тъй като знаели, че е следовател, а не тъй като е споделил или направил нещо неправилно.

Заподозрени за побоя над германеца били Томи Томов, Георги Чанев и Марио Христов, като съгласно проверяващите тримата работели в бара. Впоследствие обаче следствието било спряно, тъй като причинителите остават неразкрити, откакто и потърпевшият се отрекъл от показанията си, че ги разпознава , а и всички очевидци в бара са декларирали, че Томов и Чанев не са напускали заведението. Марио Христов пък в никакъв случай не го е посещавал, камо ли да е работил там, което е и потвърдено по делото.

Според обвиняването против някогашния следовател обаче, той е направил персоналното укривателство точно за да прикрие дейностите на тези трима мъже, защото били негови чиновници.

" При разглеждане на по този начин дефинираното обвиняване първоинстанционният съд е дал само вероятния, закономерен и аргументиран отговор, че от доказателствата по делото не се открива очевидците Ч. и Христов да са създатели на " първичното " /твърдяно за укрито/ закононарушение против очевидеца Амбос и не се потвърждава подсъдимият да е техен ятак по смисъла на чл.294 от Наказателен кодекс. А отговор на поставения в митинга въпрос - кои тогава са действителните създатели на претендирания от нея обир, прокуратурата може да потърси в границите на ръководеното и следено от нея досъдебно произвеждане, по което се проверява закононарушението против очевидеца Амбос ", написа в решението си арбитър Стоян Тонев.

Решението не е дефинитивно и прокуратурата може да го стачкува пред Върховния касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР