Бившият шофьор на кмета на Асеновград, Янко Здравчев, получи условна

...
Бившият шофьор на кмета на Асеновград, Янко Здравчев, получи условна
Коментари Харесай

Пиян кметски шофьор уби човек на пътя, а после...

Бившият водач на кмета на Асеновград, Янко Здравчев, получи условна присъда от Окръжен съд в Пловдив. То бе приет за отговорен, откакто пийнал аргументи злополука край село Тополово. По време на случая пострада негов съселянин, който след по-малко от месец умря в резултат на раните си, оповестява.

Здравчев през днешния ден се изправи за пръв път пред съда. Спрямо него бе повдигнато обвиняване, че е предизвикал гибел при ПТП в пияно положение.

Инцидентът е станал сред двете села – Тополово и Новакова на 26 май 2019 година. Янко е карал служебния автомобил на Общината. С него е бил негов комшия Александър Николов. Навън било мрачно, когато Здравчев бил омаян от фарове. Той изгубил ръководство над возилото и колата се забила в крайпътното дере.

Повикана била кола за спешна помощ и полиция. Водачът и спътникът му били откарани в болница. Янко бил с леки пострадвания. Изпробван бил за алкохол, като тестът отчела 1,11 промила. Александър обаче бил в по-тежко положение и прекарал дълго време в лечебно заведение, направена му била и тежка интервенция. В следствие бил изписан, само че на 3 август умрял.

По време на разпоредителното съвещание през днешния ден Янко Здравчев се призна за отговорен.

„ Съжалявам, не съм го желал. Опитах се да му оказа помощ по време и след злополуката. Направих всичко по силите си. Поех лекуването на чичо Сашо. Ние бяхме близки с него, съседи и съселяни. Още претърпявам случая. Не мога да дремя. 4-5 месеца бях на успокоителни. Имам две деца, желая да се грижа за тях.

През ден бях в болничното заведение при Александър. Когато го пуснаха в дома му, ходех отново всеки ден. Жена ми готвеше и за него. Опитах всичко”, съобщи Здравчев.

По време на съвещанието, брачната половинка на Янко – Мария, също застана пред магистратите. Тя бе призована за очевидец от отбраната на някогашния водач. Тя трябваше да внесе изясненост какъв човек е мъжът й.

„ Много грижлив брачен партньор и татко. Разчитаме на него напълно. Имам момче на 6 и момиче на 3 години. Без него не можем. След злополуката се промени.

Страдаше, затвори се и го преживяваше всеки ден. Неспокоен беше, не спеше и пиеше медикаменти. Аз готвех на Александър, когато го освободиха от болничното заведение. Опитахме да му помогнем. Платихме 10 хиляди лв. за двете интервенции. Наложи се да продаваме имущество, с цел да поемаме разходите”, съобщи Мария.

В хода на пледоарията, прокуратурата изиска присъда, избрана в превес на смекчаващите виновността условия.

„ Считам, че наказване насочено под средата ще изиграе ролята си. Здравчев е неосъждан, към този момент с отнета брошура, татко на две деца и работещ. Що се касае за свидетелството за правоуправление – 3 години отнемане от същото е достатъчно”, съобщи прокурор Тилова.

За условно наказване пледира и бранителят на Янко – юрист Росен Димитров. Юристът обърна внимание на положителните характерности на клиента си.

„ Това е един човек, който съжалява, човек с работа и семейство. Той би трябвало да е за образец на двете си деца. Ако попадне в пандиза, той няма да може да се грижи за тях. Това е най-голямата неточност в живота му. Нека му дадем късмет да я поправи. Този случай ще остави вечно белег в живота му и в никакъв случай няма да има мира.

Нека не бъде утежнявано ситуацията му, както и на фамилията му. Затворът ще остане белег и на достолепието му. Този човек е направил грешката да изпие две били и да се качи на колата. Да, направил го е, само че след случая по всякакъв начин е опитал да помогне на Александър. Опитал е да обърне колата, извадил го е из под ламарините, ревизирал е пулса му и е повикал линейка”, сподели пред съда юрист Димитров.

В последната си дума Янко Здравчев изиска състрадание. Още един път той изрази страдание.

Последната дума обаче имаше Окръжен съд. Магистратите признаха за отговорен Здравчев по по този начин повдигнатите му обвинявания и го наказаха 2 години условно с 4 изпитателен период. Янко ще бъде лишен от брошура за 4 години и ще заплати всички разноски по делото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР