Бившият шеф в МВР Валентин Панчев осъди прокуратурата за обезщетение

...
Бившият шеф в МВР Валентин Панчев осъди прокуратурата за обезщетение
Коментари Харесай

Бивш шеф в МВР осъди прокуратурата заради `златните принтери` -

Бившият началник в Министерство на вътрешните работи Валентин Панчев осъди прокуратурата за обезщетение от 10 000 лева поради противозаконните обвинявания по делото за така наречен " златни принтери " , заяви " ".

Скандалът се развихри през лятото на 2009 година, когато при започване на първото държавно управление на ГЕРБ тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов упрекна предшественика си от Българска социалистическа партия Михаил Миков, че е ощетил бюджета с близо 3 млн. лева Парите са отишли за покупката на 1000 лазерни принтера и консумативи за тях. Цветанов твърдеше, че цената е неведнъж повишена и договорката за „ златните принтери “, както той ги назова тогава, беше развалена.

Година по-късно обаче стана ясно, че без социална поръчка Министерство на вътрешните работи е получило други принтери, за които с обезпечаването на консумативите е трябвало да заплаща по над 7 млн. лева годишно. Паралелно с това Министерство на вътрешните работи беше дефинитивно наказано да заплати над 350 000 лева поради развалената договорка.

Бившият началник на дирекция „ Материално-техническо обезпечаване и обществено обслужване “ в Министерство на вътрешните работи Валентин Панчев беше упрекнат за длъжностно закононарушение и неизгодна договорка по отношение на публичната поръчка за лазерните принтери за 3 млн. лв.. Делото против него продължи над 4 година, с цел да бъде най-после прекъснато през 2016 година, защото съдилищата откриваха основни нарушавания във всеки обвинителен акт на прокуратурата.

През 2021 година Панчев заведе иск за 27 000 лева против прокуратурата по Закона за отговорността на страната и общините за вреди. Той твърди, че въпреки да бил притеглен като обвинен през 2012 година, още от 2010 година са почнали проблемите и терзанията му поради това, че е викан на разпити. Бил потиснат и уплашен, че може да бъде наказан и няма да може да работи, без да е направил закононарушение. 

В решението, с което осъжда прокуратурата да заплати компенсацията от 10 000 лева на Панчев, арбитър Свилен Станчев написа, че от значително значение е високата в служебната подчиненост на Министерство на вътрешните работи служба, заемана от него, която е била и съображение за обвиняване в длъжностно закононарушение по квалифицирания състав на член 288 алинея 2 от Наказателен кодекс.

" Повдигането на обвиняване на разположение, заемащо отговорно служебно състояние, опетнява неговата известност и положителното му име, като внася подозрения в неговите качества, професионализъм и морал ", написа съдът. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР