Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната

...
Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната
Коментари Харесай

Бивш полицай, обвиняем за насилие над протестиращи, е уволнен от Бюрото по защита

Бившият началник на звеното за битка с безредиците в столичната профилирана полиция Андон Андонов , който е главният обвинен за полицейското принуждение под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 година, е уволнен от Бюрото за отбрана, написа Mediapool.

След като в предишния парламент бяха прожектирани фрагментите от охранителните камери, запечатали бруталното принуждение над протестиращите, се разбра, че Андонов е подслонен в Бюрото по отбрана, което по това време беше на персоналното послушание на основния прокурор Иван Гешев
Бойко Рашков: Полицай, осъден за побой, с по-висока заплата при Гешев. Европейски прокурор не повдига обвиняване
Скандалните разкрития за случилото се под колоните на Министерския съвет (МС) на 10 юли, 2020 година, наподобява като че ли нямат край. Рашко...
Прочети повече
Андонов е назначен за чиновник в Бюрото по отбрана през февруари, когато към този момент е осъден дисциплинарно от Министерство на вътрешните работи за насилието над протестиращите. През август 2020 година му е наложена възбрана за покачване за период от 2 години. Вътрешната инспекция в Министерство на вътрешните работи открива, че Андонов е дал инструкции за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че взел участие в багра над тях, когато към този момент са били с белезници. Андонов е обжалвал дисциплинарното си наказване, само че съдът го удостоверява. 

На 13 ноември 2020 година прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура е подготвена с инспекциите за побоя и взема решение да образува наказателно дело за част от случаите на полицейско принуждение върху протестиращите, написа още Mediapool, като цитира документи от прокуратурата, с които разполага. Те демонстрират, че прокурор Трифонова е съгласувала повдигането на обвиняване против Андон Андонов. Съгласуването значи, че тя е била осведомена с полицейското следствие по случая и е изразила документално единодушие за покачване на обвиняване въз основа на събраните данни. За делото против служителите на реда се разбра едвам откакто в Народното събрание бяха прожектирани шокиращите фрагменти. И до момента обаче Софийската районна прокуратура отхвърля да даде информация за развиването по това дело и не е ясно за какво година след повдигането на обвиняванията, то още се протака, а не е импортирано в съда.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР