Бившият шеф на звеното за борба с безредиците Андон Андонов

...
Бившият шеф на звеното за борба с безредиците Андон Андонов
Коментари Харесай

Обвинен за полицейското насилие при протестите от 2020 г. е уволнен от Бюрото за защита |

Бившият началник на звеното за битка с безредиците Андон Андонов е уволнен от Бюрото за отбрана при започване на ноември, откакто то мина на послушание от основния прокурор към правосъдното министерство , заяви Медиапул. 

Андонов е назначен за чиновник в Бюрото по отбрана през февруари 2021 година, само че не е ясно дали прокуратурата е знаела за " подвизите " му при митингите против държавното управление на Бойко Борисов и шефа на държавното обвиняване Иван Гешев. 

Той бе един от четиримата осъдените след излизането на записите от охранителни камери за полицейския произвол над протестиращите. Дисциплинарното наказване бе наложено през август 2020 година, с което се не разрешава покачването на Андонов за период от 2 година Вътрешната инспекция открива, че той е дал инструкции за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че взел участие в багра над тях, когато към този момент са били с белезници.

Андонов апелира наказването, само че то е доказано от съда, заяви " Сега ". По делото са представени именно записите пред постройката на Министерски съвет, които демонстрират гаврата на част от служителите на реда с протестиращи младежи.

На 13 ноември 2020 година прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура е подготвена с проверките за побоя и взема решение да образува наказателно дело за част от случаите на полицейско насилие върху протестиращите. От документите ставало ясно, че прокурор Трифонова е съгласувала повдигането на обвиняване против Андон Андонов. Това значи, че тя е била запозната с полицейското следствие по случая и е изразила документално единодушие за покачване на обвинение. Докъде е стигнало делото няма данни.

Но Андонов е назначен в бюрото на Гешев след напускането си на Министерство на вътрешните работи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР