Бившият шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков (на снимката)

...
Бившият шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков (на снимката)
Коментари Харесай

Родченков: Путин не може да отрича, че е знаел за допинг системата

Бившият началник на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков (на снимката) съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин е знаел за допинговата система в страната.

Родченков, който емигрира в Съединени американски щати, описа преди близо две години за държавно спонсорирана система за допингиране на спортисти и прикриване на позитивни проби (включително и за замяна на шишенца на зимните игри в Сочи`14). Въз основа на неговите показания международната антидопингова организация (WADA) назначи самостоятелна комисия с ръководител канадския правист Ричард Макларън, която да проверява хипотетичните нарушавания. В резултат излезе отчетът " Макларън ", потвърждаващ изказванията на Родченков. Последваха още следствия и на съветския спорт бяха наложени доста тежки санкции - лекоатлетите и всички параолимпийци бяха лишени от присъединяване на олимпийските игри в Рио`16, в този момент мнозина от съветските зимни олимпийци нямат право да вземат участие в ПьонгЧанг`18.

Родченков направи актуалните си изказвания пред немската телевизия ARD. Интервюто ще бъде излъчено довечера, само че ARD пусна част от него, в която самият осведомител на WADA не се вижда в кадър, единствено е записан гласът му, който приказва на британски.

" Разбира се, всички нареждания идваха от върха, от президента. Само президентът може да принуди ФСБ (б.р. - федералната работа за безопасност) да извършва такива задания (б.р. - да подменя скрито шишенцата с допинг проби от хранилището в Сочи). Мутко (б.р. - тогава състезателен министър, а в този момент вицепремиер) един път ми сподели, че Путин доста добре знае кой съм аз. Путин, изобщо, знаеше за всичко - споделя Родченков пред ARD. - Връзката беше доста елементарна: аз се отчитах на Нагорни (зам.-министъра на спорта), Нагорни - пред Мутко, а Мутко пред Путин. Путин не може да отхвърля, че е знаел за допинговата скица ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР